Rapper Akwasi roept al 10 jaar op om Zwarte Piet te vermoorden (maar is dat nu vergeten)

0

Akwasi Owusu Ansah (32) roept al tien jaar op om Zwarte Piet te vermoorden. Datblijkt uit oude opgedoken tweets van de Amsterdams-Ghanese rapper. In berichten uit 2011 en 2012 op het Twitteraccount van Akwasi, roept hij tot vermoorden van Zwarte Piet. ‘Gaat er iemand nou nog een zwarte piet knallen, of moet ik het doen?’, klinkt het geïrriteerd. Een jaar later verschijnen er berichten met dezelfde strekking: ‘Zwarte Piet moet dood man. Serieus’ en ‘Wat lok ik uit als ik een Zwarte Piet vermoord?’

Rapper Akwasi ontkent dat hij de reeks gewelddadige tweets heeft geplaatst, maar uit onderzoek van het AD blijkt dat de berichten vanuit zijn account zijn verstuurd. “We vinden het jammer dat de media wederom leugens verspreidt”, laat de woordvoerder van de rapper aan de krant weten. Maar uit het cachegeheugen blijkt dat de berichten van het account van Akwasi afkomstig zijn. De rapper wil geen verklaring geven hoe dat kan.


De berichten, geplaatst in 2011 en 2012  vraagt Akwasi wie Zwarte Piet een kopje kleiner gaat maken. ‘Gaat er iemand nou nog een zwarte piet knallen, of moet ik het doen?’. Een jaar later verschijnen er andermaal berichten met dezelfde strekking: ‘Zwarte Piet moet dood man. Serieus’ en ‘Wat lok ik uit als ik een Zwarte Piet vermoord?’

Akwasi kwam afgelopen juni onder vuur te liggen nadat hij in een toespraak dreigde een Zwarte Piet in het gezicht te schoppen. Maar de rapper begrijpt nog altijd niet dat mensen dachten dat hij Zwarte Piet op zijn gezicht wil trappen. “Dat ik zei dat ik Zwarte Piet op z’n gezicht wilde trappen: niemand van de tien­duizend mensen die erbij waren, dacht daarbij aan geweld of aan trappen. Iedereen vond het juist een krachtig statement, helemaal niet awkward.”


“Afgelopen juni was de meest bizarre maand uit mijn leven. Ik bén toch geschrokken van de hoeveelheid haat en beledigingen die ik over me heen kreeg.” Spijt heeft hij niet. “Zwarte mensen blijven ge­pijnigd worden. Daarom heb ik op de Dam duidelijk ­gemaakt dat het een keer genoeg moet zijn.”

De gewraakte, oude, tweets zijn inmiddels offline gehaald. Of Akwasi dat zelf heeft gedaan, wil hij niet zeggen. “Verder willen we er niets over kwijt”, laat zijn woordvoerder in een schriftelijke reactie aan het AD weten.

De berichten van Akwasi zijn des te opmerkelijker omdat hij gisteren juist in een interview met het AD beweerde  dat hij continu ‘de drang naar verbinding’ probeert te zoeken. “Verbinding komt tot stand door met elkaar te praten, daarvan ben ik overtuigd. Dat is waarom ik als artiest zoveel pijnlijke zaken benoem, op die manier wil ik verbinding zoeken”, stelde de rapper.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog altijd of de uitspraken van Akwasi op de Dam strafbaar zijn. Zelf zag Akwasi zijn uitlatingen slechts als beeldspraak. “Woordkunstenaars spelen met woorden, spelen met zinnen. Met metaforen, met homerische vergelijkingen, woordspelingen.”

Ook zei hij: “Ik ben bedreigd, ja. En natuurlijk doet dat me wat, maar ik laat me er niet door van de wijs brengen. Het gaat ook niet om mij, weet je. Er is niks mis met mij, er is wat mis met Nederland. De ophef over mijn speech op de Dam kwam trouwens pas laat op gang. Op de dag zelf was er niets aan de hand, de dagen erna ook niet. Pas later in de week, toen allerlei rechtse media ermee aan de haal gingen, ging het mis. Daarvoor was er alleen lof, respect en bewondering.”UPDATE – Vandaag bekent de rapper dat de tweets wel degelijk door hem zijn geplaatst, maar dat hij zich niet meer kan herinneren die ooit geplaatst te hebben. “Ik neem afstand van de tweets die zijn opgedoken. Ik herken mezelf niet in wat ik toen zag. Ik kan me de tweets niet eens herinneren. Herinnert u zich kleine teksten van meer dan twintig jaar oud? Ik ook niet.”

Even later haalde de rapper zijn Twitter-pagina offline omdat hij boos is over ‘racisten’ die zijn archief aan het zoeken zijn en daar moordlustige tweets over Sinterklaas en Zwarte Piet gevonden hebben. “i ain’t never felt pain. searching my timeline for tweets i posted in the last two decades just to throw dirt on my name is all part of a racist part of the system trying to assassinate my character. however, my skin remains melanated and thicker than ever.”