Raoul heertje en Sander van Opzeeland hebben meegeschreven aan de roast die Martijn de Koning maakte voor Jinek en zorgde dat Forum v00r Democratie-voorman Thierry Baudet boos wegbeende uit de live-uitzending. RTL en Jinek boden hun excuses aan. En dat valt niet lekker bij Raoul Heertje die Eva Jinek betitelt als een ‘ruggengraatloze Barbapapa’.
Martijn de koNing reageert twee weken na de ontstane commotie voor het eerst in zijn podcast De Knorrepodcast, die hij samen met Raoul Heertje en Sander van Opzeeland maakt over het weglopen van Baudet bij Jinek tijdens zijn roast. In de podcast vertellen Heertje en Van Opzeeland dat ze hebben meegeschreven aan de roast van de Forum voor Democratie-leider.
Raoul neemt het Jinek zeer kwalijk dat zij Martijn de Koning, haar huiscabaretier, keihard heeft laten vallen door haar excuses aan Baudet aan te bieden. “Zij is nu zes maanden van de buis, hè? Ze krijgt namelijk een ruggengraatoperatie. Die wordt geïmplementeerd. Zij is toch eigenlijk een Barbapapa? Dat kan niets worden.”
Eva wist vooraf waar ze aan begon, meent Heertje. “Je hoeft ook niet iemand uit te nodigen. Het was een doelbewuste keuze om Martijn aan het eind van het programma te zetten. Ze hadden ook kunnen zeggen: we doen iemand anders die heel lief een liedje gaat zingen of helemaal niks zegt. Dat is hun keuze.”
Volgens heertje gaat het in Eva’s programma slechts om de sensatie. “Het criterium is niet: deze man of vrouw vertegenwoordigt iets en daar gaan we een interessante discussie mee hebben. Het criterium is: kunnen we een beetje rotzooi schoppen? Want dan komen er kijkers. Het is reclame verkopen en niet ideeën bespreken.”
Collega-cabaretier Sander van Opzeeland springt in de podcast ook in de bres voor Martijn. “Ze hebben jou onder de bus gegooid en daarna hebben ze tegen de buschauffeur gezegd: ‘Draai nog even om en rij er nog een keer overheen.’”
Eva perkt het vrije woord in, vindt Van Opzeeland. “Je kunt hem ontslaan, want je bent niet verplicht om hem in dienst te houden, maar om daarna excuses aan te bieden en ook te zeggen: ‘We hebben hiervan geleerd en we moeten mensen niet de vrije hand geven’, dat vond ik een van de engste dingen die gebeurden. Het is een soort signaal naar de toekomst.”