Rachel Hazes over haar zelfmoordpoging: ‘Ja. Ik heb twee weken van tevoren een mes gekocht’

0

BEELD: WESSEL DE GROOT/TALPA

In de eerste aflevering van ’Hek van de dam’ heeft Rachel Hazes Bram Moszkowicz een kijkje in haar ziel gegeven. Zo vertelde ze over het plan een eind aan haar leven te maken.  “Ja. Ik heb twee weken van tevoren een mes gekocht. Ik heb contant betaald zodat ik niet getraceerd kon worden. Ik heb een brief aan mijn kinderen geschreven en ik dacht ’ik doe het in de badkamer, dan hebben ze er het minste last van als ze me vinden’.”


Het schapenhoeden van Rachel Hazes Bram Moszkowicz leidde tot diepe gesprekken. Zo vertelde Rachel Hazes: “Nadat André overleed heb ik tien maanden op yoghurt geleefd. En ik heb gedronken, Bram. André zou het leuk hebben gevonden. Ik was goed voor een fles bessen per dag. Dat was in 2016. Ik was twaalf kilo afgevallen. Niet dat ik daarvoor dik was. Ik woog nog maar 45 kilo, dát doet stress met je.”

“Het was op een gegeven moment allemaal te veel. Ik zag geen licht meer aan het einde van de tunnel. Ik heb rondgelopen met het idee van een zelfmoordpoging. Ik was moegestreden. Ik dacht: ’Ik ga naar mijn moeder.’ Het is een soort kortsluiting in je hoofd. De knop ging om. Ik heb er weken mee rondgelopen.”


Moszkowicz: “Was het gepland? Was het opzettelijk, om even in mijn oude jargon te spreken?” Hazes: “Ja. Ik heb twee weken van tevoren een mes gekocht. Ik heb contant betaald zodat ik niet getraceerd kon worden. Ik heb een brief aan mijn kinderen geschreven en ik dacht ’ik doe het in de badkamer, dan hebben ze er het minste last van als ze me vinden’.”

Bram Moszkowicz is de laatste zeven jaar ook door een dal gegaan. Hij vertelt ’in de rouw te zitten’ sinds zijn vader een hersenbloeding heeft gehad. “Hij is nu 93. Men zegt dat ik steeds meer op hem lijk, maar hij herkent me niet meer.” Het is zijn familie die hem door de moeilijke tijd sleept die hij met werk en privé doormaakt: „Mijn vader zei altijd dat hij net zoveel hield van zijn kinderen als zijn kleinkinderen, ik voel dat wel. Opa worden is één van de mooiste dingen die me overkomen is en het is nog een knap meisje geworden ook.”

Hek van de dam is vrijdag te zien om 20.30 uur op SBS6.