Rachel Hazes grootste nachtmerrie: Het is weer aan tussen zoon André en Monique

0

Wat doet moeder Rachel nu haar zoon André en de moeder van zijn zoontje Dré (4), Monique Westenberg, toch samen verder lijken te gaan? Verklaart zij opnieuw de oorlog aan haar schoondochter? De laatste zeven jaar deed Rachel Hazes alles wat in haar vermogen lag haar zoon Andre in te laten zien dat zijn keuze voor Monique Westenberg als zijn partner niet de juiste was. Weduwe Hazes lijkt niet te willen rusten voor zij de wereld heeft laten zien hoe Monique Westenberg, volgens haar dan, echt is. “Wat ik vervelend vind, is dat sommige mensen denken dat Monique zielig is, dat ze slachtoffer is. Ze doorzien niet hoe ze werkelijk is.”

Twaalf jaar geleden sprak Gerda Smit in een interview met Privés hoofdredacteur Evert Santegoeds voor Shownieuws de legendarische woorden ‘Alles is weg!’ De moeder van Jan Smit deed destijds een boekje open over de breuk tussen haar zoon en Yolanthe Cabau van Kasbergen en haalde genadeloos uit naar Yolanthe, die verschillende spullen – ter waarde van minimaal een ton – uit het huis van haar ex-vriend Jan zou hebben meegenomen. “Van kelder tot vliering, alles wat een beetje sfeer maakt is verdwenen. Echt álles was weg. Spreien, kandelaars, servetten, handdoeken, zijden bloemen, kaasschaven, kerstballen. Alles is weg. Zelfs de konijnenbontjes op het bed heeft ze vervangen voor nep bont.” ‘


Rachel Hazes haalde op een soortgelijke wijze uit naar Monique Westenberg, de moeder van zijn zoontje Dre (4). Alleen verweet Rachel Monique niet dat zij alles had meegenomen, maar juist dat zij alles had gehouden wat haar leven met Andre zo aangenaam maakte. In een vraaggesprek met Santegoeds-collega Den Aantrekker zegt Rachel o.a: “Monique mag in de villa blijven wonen, rijdt in een auto die André betaalt. Ze krijgt naast alimentatie voor kleine Dré elke maand geld voor haarzelf. Daartoe is André helemaal niet verplicht, omdat ze niet getrouwd waren en er niets op papier staat. André betaalt bijvoorbeeld nog alle vakanties en alle huishoudelijke kosten, tot aan de werkster toe.” En volgens Rachel stuurt Monique dan ook nog de hele dag Tikkies naar André. Rachel besluit haar tirade met: “Monique mankeert niets aan haar handen. Ga eens werken voor je geld, denk ik dan! Wat ik vervelend vind, is dat sommige mensen denken dat Monique zielig is, dat ze slachtoffer is. Ze doorzien niet hoe ze werkelijk is.”

Ruim zeven jaar geleden, op 27 augustus 2014 deelde de pas 20-jarige André Hazes de eerste foto op Facebook met ene Monique Westenberg. Het nieuws? Hij was stapelverliefd op de 16-jaar oudere Monique. Hij had haar ouders ook al ontmoet, en ze hadden hem goedgekeurd, aldus de gelukkige André. Waar André met open armen wordt ontvangen door de ouders van Monique staat zijn eigen moeder, Rachel Hazes, niet bepaald te juichen als haar zoon haar vertelt dat hij na een internetdate is gevallen voor de 16-jaar oudere Monique. Een eerste ontmoeting tussen moeder Rachel en de maar acht jaar jongere Monique maakt het er niet echt beter op. Haar zoon mocht dan stapelverliefd zijn bij Rachel viel Monique een stuk minder in de smaak.


Pikant genoeg is het, zo blijkt later, dat het vooral het leeftijdsverschil van 16 jaar tussen haar zoon en Monique Rachel in eerste instantie dwars zit. Pikant omdat Rachel zelf een relatie kreeg met Andre Hazes toen zij 15 en hij 34 jaar was. “Natuurlijk begreep ik dat André Monique een mooie vrouw vond. Ik had gewoon moeite met het leeftijdsverschil. Er zit zo’n 17 jaar tussen André en Monique. En natuurlijk begrijp ik dat ik eigenlijk mijn mond moet houden, want ik was ook getrouwd met een oudere man. André en ik scheelden negentien jaar. En juist daarom kan ik het goed uitleggen,” zegt ze als haar zoon dit voorjaar definitief heeft gebroken met de moeder van zijn zoontje Dre. “Ik denk dat het een belangrijke en verstandige beslissing is geweest,” zegt Rachel ook nog over die tijdens de relatie van zeven jaar van haar zoon met Westenberg. Zeven jaar waarin Rachel haar afkeer van Monique nimmer onder stoelen of banken steekt.

Zeven jaar waarin moeder Rachel vanaf het eerste moment kiest voor de rol van boze schoonmoeder. En dat doet, dat moet worden gezegd, ze al die jaren met verve. Een rol die in het begin vooral ook lijkt te kiezen om het familiekapitaal te beschermen. Hoewel daar geen enkele aanleiding voor is denkt Rachel blijkbaar dat de liefde van Monique Westenberg ook deels gevoed wordt door de ruime erfenis van zijn in 2004 overleden vader die André ten deel is gevallen. Een erfenis waar Rachel sinds de door van haar man in 2004 zelf ook meer dan goed van leeft.

Waar Rachel al snel aanstuurt op een snelle breuk kiest de verliefde Andre een ander pad. Vrijwel onmiddellijk gaat hij samenwonen met Monique en spreekt hij over trouwen en kinderen krijgen. Woonden André jr. en moeder Rachel op dat moment nog naast elkaar in Vinkeveen als zijn liefde Monique dat een ongezonde situatie vindt wordt er verhuisd naar het woonwagenkamp in de Rotterdamse wijk Spaanse Polder waar ook de familie van Monique huist.

Rachel voelt dat zij de invloed die zij altijd op Andre heeft gehad aan het verliezen is. Als zoonlief dan ook nog eens aankondigt dat Monique de boekingen voor zijn optredens gaat verzorgen wordt Rachel geraakt op de plek waar het haar het meeste pijn doet: haar portemonnee. Weduwe Hazes mag dan miljonair zijn dankzij de zangkunsten van haar overleden man dat een ander aan de haal gaat met de naam Hazes en het daaraan gekoppelde geld is voor haar onbestaanbaar. Aan de naam Hazes, zo is het credo van Rachel al sinds de dood van haar man, wordt alleen door Rachel verdient.

Dat haar zoon dan ook nog kiest voor een solocarrière en niet langer het land intrekt als duo met zus Roxeanne doet de bom binnen de familie Hazes echt ontploffen. Dat Andre Hazes zijn gage bij optredens niet langer meer hoeft te delen is leuk voor hem, maar betekent dat Roxeanne van het ene op het andere moment zo goed als brodeloos is. Het spreekt dat moeder Rachel Monique de schuld geeft van het feit dat Andre niet langer het podium en zijn verdiensten met zijn zus wil delen. Roxeanne, die het in eerste instantie best kon vinden met Monique, wil -net als haar moeder- niets meer te maken hebben met de vrouw op wie haar broer zo verliefd is. “We hebben afscheid genomen, en dat was het dan. In één klap was ik mijn moeder en mijn zus kwijt,” zegt zoon Andre die inmiddels door heeft dat zijn Monique stevig genoeg in haar schoenen te staan om de strijd met zijn moeder aan te gaan. “Er is zoveel verdriet om geweest, aan onze kant. Ik ben nog nooit zó door een volwassen persoon gekwetst. Het is te diep gegaan. Ik denk niet dat ik ooit zal proberen het contact weer te herstellen,” zegt Monique.In april 2016 is het groot nieuws wanneer André en Monique bekend maken dat zij in oktober hun eerste kindje verwachten. Zes maanden later wordt in Rotterdam André III geboren. “Op 25 oktober 2016 om 22:25 uur is onze zoon André (Andreas Martinus Hazes) geboren. Het werd ons niet kado gegeven, maar is wel ons allermooiste kado. Ik had me tijdens deze uren geen betere steun kunnen wensen dan mijn eigen man,” laat een gelukkige mama Monique op internet weten. Oma Rachel moet het doen met wat fotootjes van haar kleinkind op de sociale media.

En dan wordt het Rachel Hazes allemaal teveel. Ze wordt, zes maanden na de geboorte van kleinzoon Dre, opgenomen op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Hilversum. “Rachel heeft veel meegemaakt in haar leven en dat alles bij elkaar opgeteld, is haar de laatste maanden steeds zwaarder gaan vallen. Het leek haar daarom beter om hier met hulp van buitenaf aan te werken”, staat in de verklaring van haar management.

Zei Monique eerder ‘Ik denk niet dat ik ooit zal proberen het contact weer te herstellen,’ ze doet het nadat Rachel uit de psychiatrische inrichting is ontslagen en weer een beetje tot rust is gekomen toch. Het is Monique die voor een verzoening zorgt tussen moeder en zoon. “Monique heeft de stap genomen om naar mijn moeder toe te gaan. Zonder dat ik het wist. Ontzettend dapper en moedig. Ik ben heel blij, want ik heb wel mijn moeder weer terug,” laat Andre weten. Eind december 2017 houdt oma Rachel haar eerste kleinkind tijdens een gezamenlijk etentje in het Amsterdamse restaurant Sushi Samba voor het eerst in haar armen. ‘Stapje voor stapje, in vrede, respect én met elkaar’, schrijft Monique kerst 2017 bij de foto’s van het samenzijn op haar Instagram.

Die vrede duurt maar kort en van wederzijds respect kan ook al snel niet echt meer worden gesproken. “Mijn moeder en ik waren natuurlijk weer even goed. Toen heb ik ook aan haar gevraagd: waarom was dat? Hoe kan je nou drie jaar geen contact hebben met je zoon? En dan was ze er heilig van overtuigd: ja, maar dat lag niet aan mij. Dus zij ziet dat dan niet. ()”Mijn moeder is gewoon ergens heel erg ziek of zo. Ik heb heel veel respect voor haar, voor alles wat ze heeft gedaan als moeder, petje af. Maar ze is gewoon verdwaald of zo, en ik hoop gewoon dat ze weer terugkomt en gelukkig wordt.”

Moeder Hazes verdwijnt zo lijkt in de luwte, maar als haar zoon november 2019 middels een appje , dat Monique Westenberg deelt op Instagram, laat weten dat hij gevoelens heeft voor een andere vrouw en die vrouw Bridget Maasland blijkt te zijn duikt zo, dolblij, weer op. “Iedere dag bellen we (Andre en ik, red) met elkaar en we hebben de grootste gein samen”, vertelt ze enthousiast aan RTL Boulevard. “Het is als vanouds, heerlijk. Gelukkig wel.”

Rachel schreeuwt het geluk over de nieuwe liefde van haar zoon bijkans van de daken. “We appen, we bellen en we hebben de grootste gein met elkaar. Ze is echt leuk, ik ben echt blij met haar.” Dat haar zoon zegt: ‘Ik baal er ook van dat het zo (met Monique, red) is gelopen, maar ik vind mezelf te jong om niet gelukkig te zijn’ zal Rachel ook goed gedaan hebben. Over haar voormalige schoondochter is ze nog altijd minder te spreken. Ze zegt op tv glimlachend dat ze geen contact heeft met Monique Westenberg. “En voor de voor de rest zeg ik er niks over. Ik mis niks ook. (…) Het is allemaal de keuze van André en als hij honderd jaar met haar was geworden, dan was hij dat lekker geworden. Maar het is niet gelukt. Sorry, maar het is niet gelukt.”
Dat het geluk van Rachel parallel loopt aan het geluk van Andre en Bridget maakt dat 17 februari 2020 niet de meest gelukkige dag in het leven van Rachel is. André en Bridget zijn uitgefeest. “Door de druk die op onze relatie lag en alle aandacht die ervoor was, hebben we besloten om er een punt achter te zetten,” is de officiële verklaring.

Nog voor het eind van die februarimaand zijn Monique en André weer samen. Nieuw geluk dat op 12 december voor eeuwig lijkt te zijn als André Monique op een sprookjesachtige manier in het Wereld Museum in Rotterdam ten huwelijk vraagt. Monique zegt ‘ja’ en André schrijft op Instagram: “Mijn grote liefde, sterkste en mooiste vrouw op aarde zei JA!❤️💍”

Hoe rooskleurig het er na het huwelijksaanzoek ook allemaal uitziet: de relatie tussen André en Monique houdt geen stand. Dertien weken na het ‘ja’ van Monique is het definitief over en uit. “André geeft aan dat hij de afgelopen periode hard heeft gewerkt om een betere versie van zichzelf te worden en daarbij veel heeft geleerd en als mens is gegroeid. Binnen de relatie bleek echter dat de verwachtingen naar elkaar toe over de wijze waarop beide hun levens willen inrichten zijns inziens te verschillend zijn. Hoe verdrietig dat ook is. We hebben een hele hoop meegemaakt afgelopen jaren, en veel hobbels overwonnen. Maar het blijkt voor ons toch niet te werken op deze manier. Ik denk dat ik ook naar onze zoon toe met deze beslissing, hoe moeilijk en verdrietig ook, een betere vader kan zijn.”

Het verdriet bij Monique Westenberg, zo blijkt uit haar column in Vriendin, is groot. “Ik ben verdrietig en het jaar zoals ik het voor ogen had, zal heel anders verlopen. Daarbinnen moet ik proberen om mijn weg te vinden, dag voor dag,’’, aldus Westenberg. Rachel Hazes ziet de breuk een stuk zonniger: “Uiteraard sta ik te allen tijde achter mijn kinderen. In voor- en tegenspoed en in goede en slechte tijden. Het geluk van mijn kinderen gaat boven alles.’’

Nieuw geluk vindt Andre Hazes al snel bij Sarah van Soelen door wie hij zich totaal begrepen voelt. Anders dan met zijn ex, Monique Westenberg, is er geen sprake van ruzie als hij een keer laat thuiskomt. “Dus weet ik niet goed hoe ik dit moet uitleggen. Maar Sarah en ik, dat is écht geluk. Bij haar kan ik echt zijn wie ik ben,” zegt hij tegen de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. “Zij begrijpt wat ik doe en als ik al eens later thuiskom of zo, kunnen we daar ’s ochtends over praten in plaats van er ruzie om te maken.” Die begripvolle Sarah valt ook bij Rachel Hazes in de smaak. “Niet alleen de knapste, maar ook nog eens de liefste”, reageert moeder Hazes al snel onder een foto van Sarah. Voor de tv-camera’s zegt ze: “Ben heel blij met haar. Ze is altijd heel eerlijk.”
Het maakt allemaal niet nu de relatie tussen haar Andre en Monique definitief voorbij is dat Rachel zich richting de ex van Andre, waar hij bijna zeven jaar mee samen was, in houdt. Zo beweert Rachel dat ze geen contact mag hebben met haar kleinzoon André. Monique Westenberg zou een stokje steken voor een ontmoeting tussen oma en kleinzoon. Rachel Hazes zegt ook meerdere pogingen gedaan te hebben om contact te zoeken met haar kleinzoon en verschillende keren cadeaus hebben opgestuurd die door Westenberg linea recta retour zouden zijn gestuurd. Rachel zegt dat ze zich neerlegt bij de keuze van haar ex-schoondochter, maar dat het haar pijn doet dat ze haar kleinzoon niet kan zien. Monique Westenberg reageert niet.

En dan komt vorige week Rachels -voorlopig- laatste uithaal. Dat haar zoon nog steeds alles voor z’n ex zou betalen. Kort samengevat zegt Rachel dat Monique in Andre’s villa van een miljoen in Berkel en Rodenrijs mag blijven wonen en in een van zijn auto’s mag blijven rondrijden. En dan krijgt Monique ook nog eens naast alimentatie voor kleine Dré en elke maand geld voor haarzelf. En haar André betaalt ook nog alle vakanties en alle huishoudelijke kosten, tot aan de werkster toe.

Schandelijk vindt weduwe Hazes het.

“Monique mankeert niets aan haar handen. Ga eens werken voor je geld, denk ik dan!” Nee, dan Andre’s nieuwe liefde Sarah. Rachel kan naar eigen zeggen goed het contrast zien tussen Monique en Sarah van Soelen. Dat is pas een vrouw voor haar Andre. “Ik zie aan alles bij André hoe happy hij is. Hij is weer helemaal zoals ik en anderen hem altijd gekend hebben.”

Het lijkt erop dat Rachel Sarah alleen zo leuk vindt omdat ze geen Monique heet en dat Monique nog lang niet af is van de vrouw die bijna officieel haar schoonmoeder was geweest. Zeker niet nu haar zoon gebroken lijkt te hebben met Sarah en weer lijkt te zijn teruggekeerd in de armen van de moeder van zijn zoontje Dre (4).