Rachel Hazes, 17 jaar na overlijden André: ‘Ik heb nog geen dag om hem kunnen rouwen’

0

André Hazes zou dit jaar 70 jaar geworden zijn als hij zeventien jaar geleden niet was overleden. Zeventien jaar waarin weduwe Rachel (50) zet nog geen dag te hebben kunnen rouwen. Rachel Hazes heeft, zo zegt zijzelf, in de zeventien jaar dat echtgenoot André dood is nog nooit een dag kunnen rouwen.

“Het is inmiddels zeventien jaar geleden dat hij stierf, maar het gekke is: ik sta met André op en ga met hem naar bed. Ik heb nog geen dag kunnen rouwen. Hij is nog zo aanwezig in mijn leven. Dat komt ook omdat hij zoveel heeft nagelaten, ik heb te maken met portretrecht, merkenrecht, intellectueel eigendomsrecht, al dat soort zaken. Dat doe ik met liefde, maar het is een behoorlijke klus om dat te managen. Diep in mijn hart had ik die klus liever niet gehad. Ik ben er elke dag mee bezig,” zegt Rachel in het AD in een vraaggesprek vanwege Een Rondje Hazes, een online meezingfestijn op 27 februari met een speciaal voorprogramma.


Het maakt, volgens Rachel ook, dat het vinden van een nieuwe partner bijna onmogelijk is. “Als iemand zo aanwezig blijft, is het moeilijk om te rouwen, laat staan een nieuwe relatie op te bouwen. Voor een nieuwe man is het heel moeilijk als mijn overleden man nog zo met mijn leven verweven is. André is aanwezig in alles wat ik doe.”

Opmerkelijk is ook dat er blijkbaar weer contact is tussen Rachel en zoon Dre Hazes getuige Rachels: “Op 30 juni zou André 70 worden. Ik zei dat pas tegen Dré, junior dus: André blijft altijd die man met die bakkebaardjes en dat donkere haar. Maar als ik erover nadenk, dan zou hij nu grijs zijn geweest, misschien moeilijk ter been. Waarschijnlijk met last van doofheid, die speelde op het laatst van zijn leven al een grote rol. Ik denk dat hij nu wel een oude man was geweest. Toch wordt André in mijn hoofd niet ouder.”


Ze zegt ook thuis schoon te maken met haar André: “Toen Dré net was overleden, kon ik niet luisteren naar zijn muziek. Ik werd er te verdrietig van. Inmiddels, zeventien jaar verder, is dat gelukkig anders. Als ik in het weekend thuis aan het schoonmaken ben, zet ik keihard André op. Het is toch heerlijk als je tijdens het stofzuigen mee kunt zingen met je eigen man?”