RAAR MAAR WAAR – Belgische vrouw (54) denkt 24 uur dat ze een kip is en kakelt er op los

0

Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022

Bizar… Een 54-jarige vrouw uit België dacht 24 uur lang dat ze een kip was. Om de paar minuten n blies ze haar wangen op en kakelde ze als een kip. De vrouw leed aan zoantropie, een zeer zeldzame aandoening waarbij mensen denken een dier te zijn en zich zo gedragen. Het kunnen allerlei dieren zijn, zoals een hond, leeuw, slang of zoals in het geval van de vrouw een kip.

Het geval van de vrouw staat, zo schrijft de Volkskrant, beschreven in het julinummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie.  Tussen 1850 en 2012 zijn wereldwijd slechts 56 van dit soort ziektegevallen beschreven.


De kakelende vrouw werd door haar broer naar de spoedeisende hulp gebracht nadat ze met intervallen van enkele minuten blies haar wangen begon op te blazen en kakelde en tokkelde als een kip. Soms kraaide e ook als een haan. In de tijd tussen het kakelen als een kip was ze aanspreekbaar en kon ze vertellen dat ze vijf nachten bijna niet had geslapen en dat ze al dagenlang het gevoel had dat haar ledematen flapperden en niet meer op haar lichaam pasten. De gedachte dat ze een kip was uitte ze tegen haar broer door te zeggen dat men ‘vergeten was haar op stok te zetten’.

Op de eerste hulp kreeg de vrouw een epileptische aanval waarna de artsen haar enkele uren in slaap brachten. Bij het ontwaken was de waan verdwenen.


De dierenwaan kan kort duren maar ook jaren aanhouden. Sinds de komst van psychofarmaca, zoals antipsychotica en antidepressiva, stijgt het aantal patiënten dat (volledig) geneest. De precieze oorzaak van deze opmerkelijke aandoening is onduidelijk.

 

Share.