QUINCY PROMES vraagt Russisch paspoort aan om celstraf voor poging tot moord op neef te ontlopen

0

Quincy Promes vraagt een Russisch paspoort aan om celstraf voor poging tot moord te ontlopen. De voetballer van Spartak Moskou zou op een feest zijn neef zou hebben neergestoken en wordt ook verdacht van drugshandel en betrokkenheid bij een criminele organisatie.

Volgens berichten in de Russische media heeft zijn club Spartak Moskou een paspoort aangevraagd voor de 30-jarige Nederlandse voetballer en lijkt de kans groot dat de naturalisatie van Promes gaat lukken.


‘Tegen Antocha, de bijnaam van Promes bij Spartak, speelt in zijn thuisland een strafzaak met betrekking tot drugs’, schrijft Russisch journalist Karpov op berichtendienst Telegram. ‘En de afgifte van een Russisch paspoort aan hem kan een ​​lange neus zijn naar onze ‘buitenlandse partners’: kijk eens wat een gave kerel van jullie naar ons is overgelopen.’

Russisch sportcommentator Dmitri Goeberniëv brengt de aanvraag voor een paspoort van Promes ook in verband met een vlucht voor de Nederlandse justitie: “Daar zullen we aan herinnerd worden. Welk voordeel zal het opleveren voor het Russische voetbal? Ik weet het niet. Zijn wij zo slecht dat we een goede atleet hierheen halen, maar ook een crimineel op de vlucht? Houdt hij zo veel van ons land, kan hij niet zonder Rusland, of wil hij gewoon voorkomen dat hij in zijn vaderland de gevangenis in gaat? Dit moet worden opgelost.”


Afgelopen oktober begon in Nederland een strafrechtszaak tegen de oud-international, die in maart verder gaat. Promes zelf was bij de pro-formazitting niet aanwezig. Komt hij naar Nederland dan zal waarschijnlijk meteen gearresteerd en vastgezet worden. Het Russische staatsburgerschap zou hem beschermen tegen mogelijke vervolgingen in zijn thuisland, want Rusland levert geen eigen burgers uit aan het buitenland.

De advocaat van de van poging tot moord op een neef verdachte Quincy Promes laat aan ad.nl weten niet te willen reageren. Advocaat Yehudi Moszkowicz die de neef bijstaat in de rechtszaak, noemt het aanvragen van een Russisch paspoort ‘een slimme zet’ in die zin dat Rusland ‘inderdaad’ geen onderdanen uitlevert.

‘Maar dat houdt niet in dat de zaak tegen Promes in Nederland niet doorgaat. Hij zal gewoon vervolgd en ik denk ook veroordeeld worden’, zegt de raadsman in een schriftelijke reactie aan ad.nl. ‘In het laatste geval zal hij nooit meer Rusland uit kunnen. Want zodra hij voet op andere bodem zet, zal hij op basis van een aanhoudingsverzoek van Nederland worden aangehouden en dan alsnog door dat land worden uitgeleverd.’

Moszkowicz heeft begin dit jaar beslag laten leggen op het huis van de profvoetballer. ‘Zo zie je maar dat dit niet overbodig was.’ Het gaat om een villa in Utrecht die een waarde zou hebben van 1,2 miljoen euro plus een bijgebouw van naar verluidt zes ton.