PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk stapt op na beschuldigingen ongewenst gedrag (slachtoffer: ‘Ik heb een week lang een blauwe borst gehad’)

0

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk verlaat de Tweede Kamer nadat de afgelopen dagen verschillende meldingen zijn binnengekomen over ‘ongewenst gedrag in de privésfeer’.  Verschillende vrouwen hem hadden beschuldigd van ongeoorloofd gedrag. Een van zijn slachtofofers zegt: ‘Ik heb een week lang een blauwe borst gehad’.

Volgens de PvdA zal er naar de klachten een onafhankelijk extern onderzoek worden gedaan. Van Dijk wacht dat echter niet af en stapt op. “In mijn persoonlijke leven ben ik in de relationele sfeer niet altijd eerlijk geweest. Mocht dat mensen pijn hebben gedaan, wil ik daarvoor mijn oprechte excuses aanbieden. Om het gestelde onafhankelijke onderzoek de ruimte te geven en de partij niet in de weg te zitten, trek ik mij terug uit mijn politieke functie”, zegt hij in een verklaring.


Volgens de NOS zou Van Dijk meerdere vrouwen hebben omhelsd en gezoend tegen hun wil. De zaak speelt al sinds 2019, toen er een klacht tegen Van Dijk werd ingediend door Cornelia Klaster. Zij had als voorzitter van de meedenkgroep Armoede binnen de PvdA, zo schrijft de NOS, regelmatig contact met het Kamerlid. Zij beschuldigde hem van handtastelijkheden, die plaatsvonden terwijl ze duidelijk had gemaakt daar niet van gediend te zijn.

Nadat Van Dijk haar zo hard tegen zich aan zou hebben gedrukt dat ze blauwe plekken kreeg, stapte ze naar de politie en deed ze haar beklag bij de partijleiding. Klaster tegenover de NOS over die gebeurtenis: “Ik zei: Gijs laat me los. Maar het duurde daarna nog lang. Hij liet me pas los toen zijn medewerker binnenkwam. Ik heb een week lang een blauwe borst gehad.”


DE NOS meldt ook dat de afgelopen dagen nog zeker twee vrouwen bij de PvdA-leiding gemeld hebben met beschuldigingen aan het adres van Van Dijk. Een van hen, Ellen Geist, zegt ook van hem een “zeer innige knuffel” te hebben gekregen “waarbij hij mij ongewoon stevig tegen zich aandrukte en vasthield. Ik was aangeslagen. Het voelde ongemakkelijk, niet passend”.

Ze schrijft in een mail aan verschillende partijgenoten dat de zaak van Cornelia Klaster opnieuw moet worden bekeken. Katinka Simonse, bekend als kunstenares Tinkebell en een ex van Van Dijk heeft gisteren een officiële klacht tegen hem en de gang van zaken rond Klaster ingediend bij de PvdA.

Van Dijk zit sinds 2017 in de Tweede Kamer. Daarvoor werkte hij voor de FNV. In de Kamer hield hij zich bezig met onder meer sociale zaken.