Puppy op doktersrecept tegen depressie…. MATTHIJS VAN NIEUWKERK schaamt zich dood over DWDD-gedrag

0

Presentator Matthijs van Nieuwkerk heeft zich vandaag voor het eerst uitgesproken over de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag bij zijn kijkcijferhit De Wereld Draait Door. Hij vraagt zich hardop af: “Waarom was ik op momenten verdomme zo’n l*l?”. De huisarts van Matthijs van Nieuwkerk, bang voor honden, heeft hem een puppy voorgeschreven tegen zijn mentale problemen die zijn ontstaan door het DWDD-schandaal.

Van Nieuwkerk wist niet dat ‘we zoveel mensen achter de schermen ongelukkig hebben gemaakt, ziek hebben gemaakt’, zegt hij in NRC. “Was het het waard dat collega’s zijn geknakt door ons programma? Het antwoord is: natuurlijk niet. Wat dat betreft was de prijs te hoog en dat had niet mogen gebeuren en dat spijt me. De zin ‘waren we er maar nooit aan begonnen’ schiet ook wel eens door mijn hoofd. En dan denk ik: er hebben in vijftien jaar meer dan duizend medewerkers bergen werk verzet voor DWDD, met veel toewijding en ik denk ook vaak met trots. Dus ja, ik worstel erg met het antwoord op deze vraag.”


Of Van Nieuwkerk terugkeert op tv laat hij in het midden. “Ik heb wel verkennende gesprekken gevoerd. Maar eerst maar eens dit interview, zodat de radiostilte is verbroken. Dan is er in mijn hoofd weer wat meer ruimte, hoop ik.”

Naast spijt betuigen praat hij ook over het incident met een geluidsman, die hij tijdens een woede-uitbarsting na een uitzending toeschreeuwde en kleineerde. Hij zou dan de man hebben geëist dat hij ‘sorry meneer Van Nieuwkerk’ zei. “Dat was zeker een van de donkerste bladzijdes uit mijn carrière,” zegt Van Nieuwkerk nu. Ook vraagt hij zich hardop af: “Waarom was ik op momenten verdomme zo’n lul?”


Ook kwam er, op doktersadvies, een puppy in huize Van Nieuwkerk in het Gelderse Almen, midden in de Achterhoek. “Ze (de huisarts, red) kwam langs en zei: waarom hebben jullie eigenlijk geen hond? Je hebt er ruimte genoeg voor, hier. En dan móét je wel naar buiten. Moet je voorstellen. Ik, een hond. Terwijl ik hartstikke bang ben voor honden. Maar we zijn stapelgek op hem.”