Publieke Omroep wilde VANDAAG INSIDE op plek SOPHIE & KHALID (Derksen steekt middelvinger op naar Jinek en Kaag)

0

De publieke omroep heeft Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp een aanbieding gedaan om Vandaag Inside te gaan maken op het tijdstip waarop nu nog de BNN/VARA talkshow Khalid en Sophie te zien is. Dat vertelde Derksen maandagavond bij de terugkeer van het programma, na de kaarsrel, op SBS6. In de uitzending haalde Derksen niet alleen uit naar Eva Jinek die in haar eigen talkshow opriep tot een kijkers- en adverteerdersboycot van het SBS 6-programma, en naar D66-partijleider Sigrid Kaag die hij ‘een smerige arrogante trut’ noemde.

Johan Derksen vertelt maandagavond bij de terugkeer van Vandaag Inside dat hij met Wilfred Genee en René van der Gijp een aanbieding van de Publieke Omroep heeft gekregen. Genee op die mededeling van zijn collega. “Ik denk niet dat de Publieke Omroep dit fijn vindt. Bij het verlaten van de studio verklaarde René van der Gijp tegenover de camera van De Telegraaf dat het ’geen gelul’ was en ze de afgelopen twee weken een gesprek hebben gehad bij de publieke omroep.


Eind april werd bekend dat Johan, Wilfred en René per direct stopten met hun werkzaamheden voor Vandaag Inside. Dit was enkele dagen na de ophef die ontstond over de veelbesproken bekentenis van Johan, waarin hij zei een bewusteloze vrouw te hebben gepenetreerd met een kaars. De analist nuanceerde dit in de volgende uitzending en stelde dat er geen penetratie had plaatsgevonden. het leidde allemaal tot een ongekende rel.

Eva Jinek opperde in haar talkshow bij RTL zelfs een kijkers- en adverteerdersboycot van het SBS 6-programma. Het kwam dan ook niet als een verrassing dat Derksen maandagavond bij de rentree van Vandaag Inside een sneer aan haar uitdeelde. “Het leek wel of Jinek gepresenteerd werd door Arie Boomsma! Maar ik ben niet gestopt omdat die hysterische dames over me heen vielen of de talkshowhosten zich als hypocriete mensen gingen gedragen.”


De kritiek van Derksen beperkte zich niet tot de talkshow van Jinek. “Al die mensen aan die talkshowtafels gaan heel braaf en politiek correct eisen dat ik mijn excuses moet aanbieden. Ik moet sorry of het spijt me zeggen, maar zij hoeven mij de woorden niet aan te geven, ik red me heel goed. Ik had in de uitzendingen al afstand ervan genomen.”

“Het is wel zo – dat heeft mijn vrouw me duidelijk gemaakt – dat mensen die dus écht getroffen zijn door seksueel geweld, die kan ik hiermee gepijnigd hebben en dat was nooit mijn bedoeling, maar voor al die mensen aan die talkshowtafels die om te scoren riepen: ‘Die Derksen moet excuus aanbieden!’, heb ik maar één gebaar: deze!” Derksen steekt zijn rechtermiddelvinger op.

Derksen haalde ook uit naar D66-partijleider Sigrid Kaag die hem het laatste zetje gaf om terug te keren op tv. “Eén mevrouw heeft me eigenlijk doen besluiten van: ik ga godverdomme er weer zitten, en dat was die vreselijk arrogante mevrouw Kaag. Ze heeft ons nog nooit gezien, maar zei op de tv: ‘Het is goed dat hij weg is!’”

“En toen zei ze iets heel lelijks, en dat hebben veel mensen niet zo begrepen, en dat bedoelde ze heel lelijk: ‘Ik heb vernomen dat dat programmaatje ontstaan is uit een voetbalprogramma. Ja, dan begrijp je wel hoe zoiets kan.’ Dan denk ik: wat ben je toch een smerige arrogante trut.”

Waarom Derksen wél opstapte? “Omdat ik ook de indruk kreeg dat Talpa niet achter ons stond. Toen kwam er werkelijk een gênant persbericht naar buiten van Talpa (waarin excuses werden aangekondigd, red.). Ik dacht: al val ik hier dood neer, dan doe ik het niet. Ik was er even goed zat van.”Een groep demonstranten verzamelde zich maandagavond voor de studio waar Vandaag Inside wordt opgenomen op het mediapark in Hilversum. Tien tot 15 personen protesteerden joelend tegen de terugkeer van het programma op televisie. Ze droegen borden en spandoeken met teksten stonden als ‘Rape culture inside’, ‘Geen platform voor rape culture’, ‘Stop die kaars in je eigen aars’ en ‘Geen bühne voor racisme, seksisme’. Omdat ze geen vergunning hadden voor de demonstratie werden ze door de politie weggestuurd.