PROOST – Thomas Berge: ‘Ik dronk een fles wodka per dag’ (en snoof er wat coke bij)

0

In de podcast Eerlijk over alcohol van Koos van Plateringen vertelt Thomas Berge (38), ook wel bekend als Chiel Ottink, dat slechts 14 jaar oud was toen hij zijn eerste biertje dronk en dat hij zich op zijn twintigste liet hij zich opnemen in een verslavingskliniek omdat hij worstelde met een drank- en drugsprobleem.

Thomas Berge vertelt dat hij al vroeg in aanraking kwam met alcohol. Hij wist al vanaf het eerste slokje dat hij het eigenlijk veel te lekker vond. “Je hebt het gevoel dat je moe wordt, maar actief bent.” Voor de zanger, die op zijn twaalfde doorbrak met het nummer ‘Mijn Luchtballon’, zorgde het voor de nodige ontspanning.


In de jaren die volgden ging Thomas steeds meer drinken. “Ik dronk denk ik wel een fles wodka weg. Per dag. Dat was echt mijn dieptepunt.” Tegelijkertijd liep ook het drugsgebruik van de zanger uit de hand. “Het was niet rock en roll, want ik zat in mijn eentje op de bank met een paar lijntjes voor mijn neus naar Comedy Central te kijken. Dat was het enige waar ik nog vrolijk van werd.” Uiteindelijk zocht hij hulp bij verslavingsdeskundige Keith Bakker.

En met succes. De volgende vier jaar dronk Thomas helemaal niets. Totdat hij op vakantie ging met zijn familie. “We zaten in een van de mooiste restaurants van Curaçao en het was ergens na oudjaarsdag. (…) Dat gevoel op een eiland. Life is good.” De zanger besloot een glas witte wijn te bestellen…


Tegenwoordig kan hij, met mate, genieten van een goed glas wijn. “Als ik merk: ho, dit gaat niet goed of het wordt een gewenning, dan weet ik precies wie ik moet bellen. Dan heb ik de tools om ook weer gelijk eruit te stappen.” Dan, zo vertelt hij, volgt een periode waarin de zanger niets drinkt.

Qua drugsgebruik is dat anders. “Met coke is het gewoon: die eerste is te veel. En als ik erover heen ben, is duizend niet genoeg. Dus die drempel ligt voor mij nu daar. Als ik erover heen ga heb ik een probleem. Maar tot nu toe is die drempel nog heel erg hoog.”