Prinses Mabel stopt als voorzitter Girls Not Brides

0

Prinses Mabel stopt als voorzitter van de raad van bestuur van Girls Not Brides, de organisatie die wereldwijd strijdt tegen kindhuwelijken. Mabel gaat aan de slag als ‘Global Champion’ voor de organisatie, samen met onder anderen aartsbisschop Desmond Tutu en Graça Machel.

Volgens de prinses is het na tien jaar tijd om plaats te maken voor nieuw leiderschap. Zodra een opvolger is gevonden, zal Mabel terugtreden. “We hebben VN-resoluties, politieke toezeggingen op hoog niveau, nieuwe wetgeving en nationale strategieën om kinderhuwelijken in veel landen te beëindigen. Toch moet er nog veel worden gedaan om ervoor te zorgen dat elk meisje kan beslissen of, wanneer en met wie ze trouwen. Ik kijk ernaar uit om mijn bijdragen aan de beëindiging van kindhuwelijken voort te zetten in een nieuwe hoedanigheid”, verduidelijkte ze vrijdag.


Prinses Mabel (52) kwam in contact met Girls Not Brides toen ze nog werkte voor The Elders, de door de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela opgezette groep van ‘wijze staatslieden’. “Ik was geschokt dat een probleem dat zo groot is en zulke ernstige gevolgen heeft, heel weinig aandacht kreeg”, aldus Mabel in een toelichting op haar vertrek.

“Het werd al snel duidelijk dat het bereiken van een belangrijke verandering een nauwere samenwerking vereiste tussen maatschappelijke organisaties, regeringen, VN-agentschappen, donoren en religieuze en traditionele leiders.” Dat leidde tot de oprichting van Girls Not Brides en haar nieuwe rol als leider, expert, fondsenwerver en pleitbezorger voor het beëindigen van kindhuwelijken.


LEES OOK:
Vermogen PRINSES MABEL stijgt met 93% tot 560 miljoen (dankzij Friso nu rijker dan alle prinsessen en bijna alle Europese vorsten)