Prinses Diana noemde lijfwacht Barry Mannakee grootste liefde van haar leven

0

Na hun officiële scheiding in 1992 gaven prins Charles en prinses Diana in interviews toe dat ze beiden buitenechtelijke relaties hadden gehad. Hoewel het vierde seizoen van The Crown Diana’s relatie met haar lijfwacht Barry Mannakee afdoet met een zin blijkt uit geluidsopnames dat die lijfwacht Diana’s liefde van haar leven was.

In privé geluidsopnames, opgenomen door  Diana’s stemcoach Peter Settelen beschreef Diana haar relatie met een niet nader genoemde bodyguard. Ze noemde die man de grootste liefde die ze ooit had gehad. Diana zei ook dat ze hevig verliefd was op deze man, en dat ze heel graag alles had opgegeven om bij hem te zijn.


Hoewel Diana haar bodyguard Mannakee nooit bij naam noemt op de geluidsbanden kan het niet anders dan dat zij Barry Mannakee bedoelt. Ze vertelde  dat ze hem had ontmoet toen ze 24 jaar oud was, precies  het moment dat Mannakee werd aangesteld als haar lijfwacht. Ze zei ook dat hij stierf bij een motorongeluk in 1987.

In april 1985 kreeg de 37-jarige Mannakee de opdracht om over Diana te waken. Volgens The Diana Chronicles kwam Mannakee in Diana’s leven op een moment dat ze zich kwetsbaar voelde. ‘De moeder van twee probeerde te leven binnen de woelige grenzen van haar huwelijk, maar was steeds minder bereid haar behoefte aan liefde op te geven’, schreef auteur Brown.


Mannakee was – net als Diana – getrouwd. Samen met zijn vrouw, reflexoloog, Susan, hadf hij twee dochters. Brown beschreef Mannakee als een ‘arrogante East Ender met vriendelijke ogen’, en lals ‘donker en verdomd knap, met een mooie portie spontane warmte’. Biograaf Sally Bedell Smith schreef in Diana in Search of Herself dat Mannakee een grappige persoonlijkheid had en dat hij Diana onmiddellijk op haar gemak stelde.

Diana en Mannakee’s relatie werd sterker tijdens een visexpeditie in Balmoral in 1985, het Schotse toevluchtsoord waar de koninklijke familie jaarlijks in de zomer naartoe gaat. Brown schrijft erover in haar boek. ‘Terwijl ze somber naar haar man keek, raakte een zalmhaak haar ooglid. Al snel werd via de radio opgeroepen om Diana terug naar huis te brengen voor medische hulp. Het was Mannakee die de auto bestuurde, Mannakee, niet haar man die haar troostte’.

Volgens Brown bleef Mannakee Diana emotioneel steunen, ook voorafgaand aan alle evenementen waar ze moest spreken. ‘Ze bleef maar zeggen dat ze er niet mee door kon gaan, en zakte in mijn armen. Ik omhelsde en troostte haar. Wat zou jij hebben gedaan?’ zou Mannekee tegen huishoudster Wendy Berry hebben gezegd.

Diana heeft nooit bevestigd dat ze een seksuele relatie met Mannakee had. Volgens Ken Wharfe, Mannakee’s opvolger als Diana’s lijfwacht, omdat Diana had geen seksuele relatie met Mannakee had. “Ik denk dat Mannakee een schouder was om op te huilen en ik denk dat wij allemaal, zowel mannen als vrouwen, die met de prinses werkten allemaal potentiële schouders waren om op te huilen. Dat was haar stijl,’ aldus Wharfe in de documentaire Diana: In Her Own Words.

In zijn boek Love and War schreef Diana’s ex-minnaar James Hewitt  dat Diana ooit had bevestigd dat zij en Mannakee geliefden waren. Brown schreef ook dat ze geloofde dat de twee een fysieke affaire hebben gehad.Mannakee hield zich niet aan het bevel om afstand te houden van Diana. Ken Wharfe, de opvolger van Mannakee, schreef dat Mannakee thee dronk met Diana in haar privésalon, wat ‘ongehoord’ was. De twee werden ook afgeluisterd terwijl ze flirtten. Dit beschreef Brown in haar boek. ‘Barry, hoe zie ik eruit?’ vroeg ze hem dan charmant. ‘Sensationeel, zoals je wel weet. Ik zou je zelfs wel aardig kunnen vinden.’ ‘Maar dat doe je al, hè? Begeleid me naar mijn auto.’

Op de geluidsbanden zei Diana dat ze door deze relatie ‘met vuur speelde’ – maar eigenlijk was het Mannakee die met vuur speelde. Brown schreef dat de twee in juli 1986 in een verdachte positie waren gefotografeerd. Kort daarna werd Mannakee ontslagen als Diana’s bodyguard. ‘Het is allemaal ontdekt en ze hebben hem eruit gegooid’, zei Diana in de geluidsopnames.