PRINSES BEATRIX viert haar 86e verjaardag met stukje sachertorte

0

Prinses Beatrix viert vandaag haar 86e verjaardag in huiselijke kring. De kans is groot dat de prinses inde loop van de dag  een stukje sachertorte, haar lievelingstaart, eet.

Beatrix moest haar vorige verjaardag vieren zonder haar oudste zoon Willem-Alexander,  Die was met koningin Máxima en kroonprinses Amalia op kennismakingsbezoek in het Caribisch deel van het Koninkrijk.


De kans is groot, zoschrijft nu.nl,  dat de prinses woensdag een stukje sachertorte eet. Het Oostenrijkse chocoladegebak met abrikozenjam is volgens patissier Cees Holtkamp haar lievelingstaart.

Inmiddels elf jaar geleden deed Beatrix afstand van de troon en werd haar zoon, Willem-Alexander, koning. Beatrix is ondanks haar 86 jaar nog altijd actief. Zo bracht ze afgelopen maandag nog een bezoek aan een symposium en ging ze afgelopen november op werkbezoek naar Curaçao en Aruba.


Vanaf vandaag is Het verhaal van Nederland te zien op NPO 1, waarin deze keer het Nederlandse koningshuis wordt uitgelicht. Er zullen acht afleveringen gemaakt worden over de geschiedenis van de Oranjes.

Toen verteller Daan Schuurmans voor de serie aan het draaien was op Huis ten Bosch liep hij prinses Beatrix  toevallig tegen het lijf. Zij was op dat moment onderdeel van een rondleiding. “Ik heb haar een hand gegeven”, vertelt Daan Schuurmans. “En ik vertelde haar dat we een prachtig programma aan het draaien waren over de familie van Oranje-Nassau, waarop ze me veel sterkte wensen. Dat vond ik heel geestig.”

Beatrix werd op 31 januari 1938 geboren op Paleis Soestdijk als oudste van vier dochters. Zij heeft drie zussen, Irene (1939), Margriet (1943) en Christina (1947-2019). Samen met prins Claus kreeg Beatrix drie zoons, Willem-Alexander (1967), Friso (1968-2013) en Constantijn (1969). Beatrix was van 1980 tot 2013 koningin van Nederland.