Prinses Amalia over zichzelf: ‘Sassy, classy and with a touch of badassy’ (Amerikaanse straattaal voor: brutaal, stijlvol en een beetje cool)

0

Prinses Amalia heeft een social media-account waarop ze zichzelf als ‘brutaal, stijlvol en een beetje cool’ afficheert. Ze gaat in Leiden studeren en aan Noordeinde 66 in Den Haag wonen. Na haar studietijd gaat in actieve militaire dienst en ze mag vanaf december als ze 18 jaar wordt het regeringsvliegtuig charteren om met haar vrienden de wereld overvliegen.

Peter Rehwinkel (57), voorheen Eerste en Tweede Kamerlid en oud-burgemeester, heeft een boek geschreven over prinses Amalia die op 7 december haar 18de verjaardag viert. Vanaf die dag roept de staatsrechtelijke plicht en is de onbezorgdheid van haar jeugd is voorbij. het boek mag over die staatsrechterlijke plicht van Amalia en haar voorgangers gaan Rehwinkel komt ook met allerlei details over het leven van de oudste dochter van Willem-Alexander en Maxima.


Zo komen we te weten dat Amalia, net als de andere leden van de koninklijke familie, haar eigen accounts op sociale media heeftl. Ze was/is onder schuilnamen actief op platforms als Instagram en TikTok. Uit het boek ‘Amalia, de plicht roept’: “,Ook al was haar profiel afgeschermd, in haar bio waren gezond-puberale teksten te lezen. ‘Never in the mood for school’ (nooit zin in school) en ‘Sassy, classy and with a touch of badassy’. Dat is Amerikaanse straattaal voor: brutaal, stijlvol en een beetje cool.”

‘Een beetje cool’ is ook dat Amalia met haar vrienden zich vanaf haar 18de kan verplaatsen in het regeringstoestel, omdat dat ook ter beschikking staat voor de ‘vermoedelijke opvolger van de koning’ (lees: Amalia) als ‘de vlucht onderdeel is van een reis uit oriënterend oogpunt in het licht van zijn toekomstige functie’.

Rehwinkel houdt er in zijn boek rekening mee dat ook prinses Amalia na haar studietijd in actieve militaire dienst zou kunnen gaan. “Bij alle onderdelen van defensie zijn inmiddels vrouwen werkzaam, in zowel militaire als civiele functies. De keuze is aan haar, maar zij zal bij de voorbereiding op haar koningschap toch op enige wijze aandacht moeten geven aan de krijgsmacht.”

In zijn boek beschrijft Rehwinkel dat Amalia waarschijnlijk dit jaar nog met een ceremonie zitting neemt in de Raad van Statev en  waarschijnlijk na haar tussenjaar na de zomer van 2022 aan een studie begint in vermoedelijk Leiden en misschien wel aan Noordeinde 66 in Den Haag gaat wonen – dat nu nog als pied-à-terre door oma Beatrix wordt gebruikt.

Rehwinkel in het AD: “Dinsdag maken we waarschijnlijk de laatste Prinsjesdag zonder Amalia mee. Ik denk dat ze volgend jaar met haar ouders in de Glazen Koets stapt en dus niet de Gouden Koets, om de aandacht niet al te veel op dat voertuig te vestigen. Maar de wezenlijkste verandering is natuurlijk dat ze vanaf 7 december op elk moment koningin kan worden zodra haar vader – excuus voor het macabere beeld – sterft. () Wat ik echt opvallend vind: alle troonopvolgers hebben moeite gehad met het idee dat zij het moeten doen. Bij Amalia is die strijd, dat verinnerlijken, zo weinig zichtbaar. Net als haar puberteit, die was voor de buitenwacht niet manifest. Van mensen om haar heen hoor ik ook: deze prinses zit weinig in de knoop met zichzelf.”