Prinses Amalia over geel opschrijfboekje biografe Claudia de Breij: ‘Waarom geen Oranje?’

0

Uitgeverij Pluim heeft de cover van het boek dat Claudia de Breij over prinses Amalia online gezet. Wat blijkt? Amalia heeft niet speciaal geposeerd voor het omslag. Het is een plaatje uit een van de winterfotosessies. De eerste ontmoeting tussen de prinses en De Breij leverde overigens een ‘pijnlijk’ momentje op toen Amalia De Breij’s gele opschrijfboekje zag en vroeg: ‘Waarom is het niet Oranje’?

Vanaf 16 november ligt het boek Amalia in de boekhandels en is het online te bestellen en is het verkrijgbaar als e-book en luisterboek. Een klein voorproefje laat al meteen Amalia’s gevoel voor humor zien: “Ons eerste echte gesprek voeren we in de werkkamer van haar moeder. Zij op de donkerblauwe bank, ik in een dito fauteuil, onhandig krabbelend in het opschrijfboekje op mijn schoot. Het is een nieuwe Leuchtturm, zo’n chique met lijntjes en paginanummering, door deze schrijfwarenfetisjist speciaal voor dit doel aangeschaft. De bladzijden leeg, het omslag geel. ‘Waarom niet oranje?’ vraagt Amalia. Pas als ik haar aankijk, zie ik haar spottende blik.”


Claudia de Breij heeft de eer om – na Hella Haasse rond prinses Beatrix’ 18de verjaardag en Renate Rubinstein bij die van Willem-Alexander – een boek te schrijven over en in samenwerking met prinses Amalia. ‘De prinses heeft me meegenomen naar plekken die belangrijk voor haar zijn en we hebben samen veel gesprekken gevoerd -over alles dat ertoe doet,’ zegt De Breij.

De prinses nam Claudia de Breij ook mee naar plekken die voor haar belangrijk zijn, waaronder de Koninklijke Stallen, het strand en haar school. Ze hebben gesprekken gevoerd over haar motivatie om af te zien van haar toelage, over zingen voor jezelf, cocktails maken, over hoe paardrijden helpt je hoofd leeg te maken en over de voor- en nadelen van sociale media.


Ook kwam aan de orde wat het koningschap en haar toekomstige rol momenteel voor haar betekenen. Het boek laat zien wie Amalia nu is door de ogen van Claudia de Breij.