Prinses Alexia is blij dat ze Amalia niet is: ‘Ik vind het wel fijn dat ik iets kan doen waar mijn eigen interesses liggen’”

0

Prinses Alexia is blij dat ze niet in de schoenen staat van haar oudere zus Amalia, de kroonprinses. Waar de toekomst van haar oudere zus al vastligt, is dat bij haar wel anders. “Ik heb natuurlijk wel de vrijheid om te kiezen wat ik later wil worden. Ik weet het nog lang niet, maar ik vind het wel fijn dat ik iets kan doen waar mijn eigen interesses liggen.”

De meest geciteerde uitspraak van de in 2013 overleden prins Friso ging niet over hemzelf, maar over zijn oudere broer Willem-Alexander. Die kwam begin jaren tachtig tijdens een stoeipartij met een schoolvriend onder te liggen, waarop Friso riep: “Doe je voorzichtig met hem. Je mag hem slaan, maar hij mag niet dood!” Het vooruitzicht om in plaats van Willem-Alexander zijn moeder Beatrix als koning te moeten opvolgen, was voor de toen 12-jarige prins Friso blijkbaar afschrikwekkend genoeg om het vriendje tot de orde te roepen.


Prinses Alexia lijkt die mening van Johan Friso te delen getuige haar “Ik heb natuurlijk wel de vrijheid om te kiezen wat ik later wil worden. Ik weet het nog lang niet, maar ik vind het wel fijn dat ik iets kan doen waar mijn eigen interesses liggen,” vandaag toen ze op Koningsdag in Eindhoven haar naar haar toekomstplannen werd gevraagd.

Kroonprinses Amalia droomt van reizen over de wereld en ‘dingen doen die ik misschien over twintig jaar niet meer kan doen’. Ook zij vertelde dat in een persgesprek tijdens Koningsdag. Na haar eindexamen neemt ze een tussenjaar. “Ik wil wel nog leren, maar even niet op school, al heb ik er wel van genoten de afgelopen veertien jaar.” Wat ze gaat doen, is ook vanwegn corona nog niet helemaal zeker. “Een beetje de wereld over reizen, dingen doen die ik misschien over twintig jaar niet meer kan doen. Zoals stages lopen bij heel gave bedrijven, maar dat ligt nog niet vast.”


Maar eerst is er nog haar eindexamen. “Ik sta er goed voor. Nu veel leren en blokken en hopen dat ze vragen stellen die ik geleerd heb”, zei Amalia. De examens beginnen op 17 mei, de dag dat moeder, koningin Máxima, 50 wordt. “Bijna alsof ze het expres zo hebben gepland. Het is heel jammer, want ervoor en erna kan ik niet meedoen aan de weinige festiviteiten die er zullen zijn. We vieren het op een later moment.”

Amalia is dan ook nog niet bezig met haar achttiende verjaardag in december dit jaar, wanneer haar koninklijke taak officieel begint. ,”Achttien is nog ver weg voor mij, ik heb daar niet veel gedachten aan toegewijd. Afgelopen december ben ik zeventien geworden, dat vond ik niet spannend. Achttien zal niet heel veel anders zijn.”

Share.