Prins van Liechtenstein schiet ‘grootste beer in Europa’ dood om aan zijn kasteelmuur te hangen

0

De prins van wordt door Liechtenstein, Emanuel von und zu Liechtenstein, ligt onder vuur nu  natuurbeschermingsorganisaties hem beschuldigen van het doodschieten Arthur, ‘de vermoedelijk grootste beer in Europa’. Bruine beren zijn een beschermde diersoort in Roemenië, waar trofeejagen bovendien verboden is sinds 2016. Beer Arthur viel onder het jachtverbod op grote carnivoren.

Volgens Roemeense natuurbeschermingsorganisaties werd Arthur in maart doodgeschoten door prins Emanuel von und zu Liechtenstein in e Karpaten. De prins had toestemming gekregen van het Roemeense ministerie van Leefomgeving om een vrouwelijke beer die schade had veroorzaakt aan enkele boerderijen dood te schieten. “Maar de prins schoot niet het probleemdier, maar een mannelijk exemplaar dat ver in het woud woonde en nog nooit problemen had veroorzaakt dood”, beweren de natuurorganisaties.


Arthur was 17 jaar oud, en de grootste beer ooit gezien in Roemenië en vermoedelijk ook in de Europese Unie. “Ik vraag me af hoe de prins een vrouwelijk exemplaar dat dichtbij dorpen leefde, kon verwarren dat het grootste mannetje in het land die diep in het woud woonde”, aldus Gabriel Paun. “Het is duidelijk dat hij hier niet naartoe is gekomen om een probleem voor de lokale bevolking op te lossen, maar om een dier dood te schieten zodat hij de grootst mogelijk jachttrofee aan zijn muur zou kunnen hangen.”

De Roemeense overheid is een onderzoek gestart.