PRINS HARRY in biografie: ‘WILLIAM sloeg me tegen de grond’

0

Prins Harry legt bom onder Buckingham Palace in biografie ‘Spare’ te vertellen dat een ruzie die hij in 2019 met zijn oudere broer William (40) er toe leidde dat William hem tegen de grond sloeg.

Het is de krant The Guardian die met het nieuws komt. De krant zegt een exemplaar in handen te hebben van het boek dat volgende week verschijnt. De gewelddadige ruzie ging volgens de krant over Harry’s vrouw Meghan, en vond in 2019 plaats in Harry’s woning in Londen.


Volgens prins Harry wilde William praten over ‘de hele catastrofe’ van hun relatie en de moeilijkheden met de pers. Maar toen William aankwam in Nottingham Cottage, waar Harry toen woonde, was William al razend en liet Harry weten dat hij de Amerikaanse actrice Meghan Markle maar “lastig”, “onbeleefd” en “een ruziemaakster” vond. Harry zei hierop dat zijn broer “het mediaverhaal papegaaide”. Vervolgens liep het twistgesprek uit de hand.

Harry, zo zou in het boek te lezen zijn,  beschuldigde zijn broer daarop zich te gedragen als een erfgenaam, zonder begrip voor zijn situatie als ‘spare’. Maar William hield vol dat hij zijn broer slechts wilde helpen. “Ben je serieus? Mij helpen? Sorry, is dat hoe je dit noemt? Mij helpen?”, sneerde Harry.


Het was het moment dat de ruzie uit de hand zou zijn gelopen en een vloekende William op zijn jongere broer toeliep. Dat maakte Harry bang, schrijft hij. Om het ijs te breken, bood hij William een glas water aan. “Willy, ik kan niet met je praten als je zo bent.”

Daarna escaleerde de situatie verder. William schold zijn jongere broer uit, greep hem bij zijn kraag – waardoor Harry’s kettinkje brak – en werkte hem tegen de vloer. Het is nog onduidelijk of William zijn broer daarbij zou hebben geslagen of alleen geduwd.

“Ik viel op de bak van de hond die onder mijn gewicht brak en de stukken in zijn rug sneden. Zo lag ik daar een moment, verdoofd, toen krabbelde ik overeind en zei dat hij moest opdonderen”, citeert The Guardian uit de autobiografie. Omdat Harry weigerde om terug te vechten, liep William volgens zijn jongere broer weg, om even later terug te komen en zijn excuses aan te bieden. Toen William opnieuw vertrok, riep hij zijn jongere broer nog toe dat hij “Meg hierover niets hoefde te vertellen.” “Over dat je me hebt aangevallen?” reageerde Harry. “Ik heb je niet aangevallen, Harold.”

Harry schrijft dat hij na de aanval zijn therapeut belde, maar dat Meghan later alsnog de verwondingen aan zijn rug zag, waarna hij ook haar over de aanval vertelde, waarop zij volgens Harry “niet zo heel verrast en ook niet boos” reageerde, integendeel: “Ze was vreselijk verdrietig.”