Prins Andrew nu officieel door Epstein-slachtoffer aangeklaagd voor seksueel misbruik

0

De 38-jarige Virginia Roberts Giuffre de VS klaagt de Britse prins Andrew aan wegens herhaaldelijk seksueel misbruik toen zij nog minderjarig was. Het misbruik vond plaats op het landgoed van zakenman Jeffrey Epstein in New York. Giuffre heeft de beschuldigingen tegen de 61-jarige prins al eerder geuit, maar zet nu voor het eerst juridische stappen tegen hem. Andrew heeft altijd ontkend dat hij seks met Giuffre heeft gehad. Andrews woordvoerder zegt tegen ABC News dat de prins niet zal reageren op de aanklacht.

Die aanklacht komt precies twee jaar nadat de 66-jarige Epstein zelfmoord pleegde in zijn cel in New York.
Hij zat vast op verdenking van kindermisbruik en runnen van een netwerk voor het seksueel misbruiken van tienermeisjes. Virginia Roberts Giuffre zegt een van die slachtoffers te zijn. Prins Andrew was destijds een vriend van Epstein.


“Twintig jaar geleden kon prins Andrew dankzij zijn vermogen, macht en connecties een bang en kwetsbaar kind misbruiken”, staat volgens ABC News in de aanklacht van Giuffre. “Het is hoog tijd dat hij daarvoor verantwoordelijk wordt gehouden.”

Giuffri koos ervoor de zaak nu aanhangig te maken, omdat over enkele dagen een wet in New York vervalt die het slachtoffers van kindermisbruik mogelijk maakt een civiele zaak aan te spannen hoewel de verjaringstermijn is verstreken.


“Als ze het nu niet doet, zou ze Andrew toestaan te ontsnappen aan elke verantwoordelijkheid voor zijn daden”, vertelde Giuffres advocaat, David Boies, aan ABC News. “En Virginia wil vermijden dat rijke en machtige mensen aan elke verantwoordelijkheid voor hun daden ontsnappen.” Giuffre eist via de rechtbank een niet nader gespecificeerde schadevergoeding en vervolging van Andrew.

Vandaag werd ook bekend dat het fonds voor misbruikslachtoffers van Epstein in totaal ruim 125 miljoen dollar heeft uitgekeerd. Zeker 135 mensen accepteerden de aangeboden financiële compensatie. Het geld is afkomstig uit het vermogen van de zakenman.

Ondnaks dat Epstein overleden is loopt het onderzoek naar de misbruikzaak tegen hem nog altijd. In november moet zijn vertrouweling Ghislaine Maxwell opnieuw voor de rechter in New York verschijnen. Zij wordt gezien als de rechterhand van Epstein, maar zelf ontkent ze de aanklachten die tegen haar zijn ingediend.