Prins ALBERT en prinses CHARLENE op audiëntie bij paus FRANCISCUS (maar waarom in het zwart en niet in het wit?)

0

(Beeld: Vatican Media Handout)

Prins Albert en prinses Charlene van Monaco zijn in Vaticaanstad op audiëntie bij paus Franciscus geweest. Opmerkelijk was dat Charlene in het zwart gekleed was. De prinses, die als katholiek trouwde, was in 2013 nog in het wit bij de paus op bezoek. Dit privilège du blanc is het recht om witte kleding te dragen tijdens een pontificale audiëntie.


Dat recht is levenslang voorbehouden aan regerende vrouwelijke katholieke monarchen en katholieke echtgenotes van katholieke monarchen. Het privilège du blanc wordt naast Charlène genoten door de volgende vrouwen (in volgorde van verwerving): hertogin Marina Dorina van Savoia (vanaf 1929); koningin Sofia van Spanje (1975); koningin Paola der Belgen (1993); groothertogin Maria Teresa van Luxemburg (2000); koningin Mathilde der Belgen (2013); koningin Letizia van Spanje (2014).

De 64-jarige prins Albert II van Monaco en zijn twintig jaar jongere gemalin Charlène werden door de pontifex verwelkomd in de Bibliotheek van het Apostolische Paleis. De komst van de monarch van het Vorstendom Monaco had het karakter van een staatsbezoek.


De drie hadden een privéontmoeting die volgens lokale media 25 minuten duurde. Paus Franciscus gaf het echtpaar na afloop een bronzen beeldje cadeau. Albert en Charlene hadden voor de paus een schets meegenomen van de kapel van Johannes de Doper in het paleis van Monaco.

De prinses is de laatste tijd weer vaker aan het werk. Charlene worstelde met haar gezondheid en werd in haar geboorteland Zuid-Afrika meerdere keren geopereerd vanwege een oor-, neus- en keelontsteking. Sinds maart is ze weer thuis.