Presentator op non-actief bij BNNVARA: KHALID KASEM geeft omkoping toe aan PETER R. DE VRIES die kwestie in doofpot stopt

0

(Beeld: CP)

Presentator en oud-advocaat Khalid Kasem erkent in een opgenomen gesprek dat hij in zijn tijd als strafrechtadvocaat een ambtenaar heeft omgekocht. Peter R. de Vries, zijn zoon Royce en Khalid Kasem besluiten de kwestie in de doofpot te stoppen. Khalid Kasem, talkshowhost van het programma Khalid & Sophie heeft besloten hangende deze kwestie zijn werkzaamheden neer te leggen.


Kasem doet de bekentenis dat hij in zijn tijd als strafrechtadvocaat een ambtenaar heeft omgekocht in een gesprek met de in juli 2021 overleden Peter R. de Vries. Het AD is in bezit van vier opnames van vertrouwelijke gesprekken hierover, zeer waarschijnlijk gemaakt door Peter R. de Vries. Kasem ontkent in zijn reactie aan de krant: “Laat duidelijk zijn dat ik mij nooit schuldig heb gemaakt aan ambtelijke omkoping.”

De zaak draait om een cliënt van Kasem, die zegt 8000 euro in contanten te hebben betaald om vervroegd vrij te komen. Wanneer hij vermoedt dat Kasem hem heeft opgelicht en het geld in eigen zak heeft gestoken, besluit hij met deze informatie naar Peter R. de Vries te stappen.


Peter R. de Vries heeft Kasem geconfronteerd met deze informatie. “Of deze man is een poot uitgedraaid. Of je hebt zomaar iemand omgekocht. En met beiden zitten wij in onze maag,” zegt Peter R. de Vries tegen Kasem. “Ik snap het. Ik kan zeggen: ik heb hem geen poot uitgedraaid. Dan blijft die andere variant staan,” reageert Kasem.

(Beeld CP/BNNVARA/Annemieke van der Togt)

De onkreukbaar geachte Peter R. de Vries en Khalid Kasem besluiten de kwestie in de doofpot te stoppen. “Dit had alles kunnen opblazen. Ons erbij. En dan hoef ik natuurlijk ook nooit meer, de komende drie jaar, wat zeg ik: de rest van m’n leven, om bij een talkshow te gaan zitten om te zeggen dat iets recht of krom is.”

Vader en zoon De Vries en Khalid Kasem bespreken dat als de kwestie ooit uitkomt, ze simpelweg zullen ontkennen en dat ze afstand van de client hebben gedaan omdat hij zijn rekeningen niet meer kon betalen. Peter R. de Vries: “Per saldo: hij komt ermee weg, en hij hoeft niet te betalen. Maar goed, dat zijn voor ons, voor jou met name, dat zijn uren die nooit gemaakt zijn. (…) Dat zorgt ervoor dat wij achteraf kunnen aantonen dat er al heel lang geen financiële bewegingen zijn geweest. Dus hoezo is er wat gebeurd?”

Kasem heeft in goed overleg met BNNVara besloten hangende deze kwestie zijn werkzaamheden voor Khalid & Sophie neer te leggen. “Ik wil de omroep, mijn collega’s en het programma hiermee niet belasten.”In mei 2020 werd advocaat Khalid Kasem – toen nog kantoorgenoot van misdaadverslaggever Peter R. de Vries – beschuldigd de deep throat van moordverdachte Ridouan Taghi te zijn.

Maar de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten vond geen bewijs dat advocaat Khalid Kasem uit een lopend onderzoek informatie heeft gelekt naar de criminele organisatie van Ridouan Taghi.

Aanleiding voor het onderzoek van de deken was ook toen een artikel in het AD, waarin werd gesteld dat justitie en politie denken dat Kasem vertrouwelijke informatie had verstrekt uit het zogeheten 26Koper-onderzoek. Tijdens dat strafonderzoek werd een groep mannen aangehouden na de vondst van een wapenarsenaal in Nieuwegein in juli 2015. Het OM vermoedt dat ze behoorden tot de bende van Taghi, hoofdverdachte in een groot liquidatieproces.

De mannen zaten in beperking en mochten alleen contact hebben met hun advocaten. Desondanks belandde informatie over de zaak op straat. Volgens het OM was advocaat Kasem de bron.