Poolse verdachte in strafzaak PETER R. DE VRIES: ’Er was nóg een persoon bij betrokken’

0

Bij de inhoudelijke behandeling van het proces tegen de twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries, Kamil E. (36) en Delano G. (22), heeft de Pool Kamil E. gezegd dat er zat nog een derde man in de auto zat . Deze Poolse man was volgens E. na G. uitgestapt en ‘moest iets doen.

Kamil E. paste dinsdag in de rechtbank in Amsterdam zijn eerdere verklaring aan. Niet alleen hij en medeverdachte Delano G. zouden van Rotterdam naar Amsterdam zijn gereden, er zat nog een derde man in de auto. Deze Poolse man was volgens E. na G. uitgestapt en ‘moest iets doen.’


De 36-jarige Kamil E. verklaarde  niet eerder over deze derde man, waar hij naar eigen zeggen verder niets over wilde zeggen ‘omdat hij niet is aangehouden. Van een mogelijke derde persoon is niets te zien op camerabeelden. E. en G. zijn wel veelvuldig te zien.’ Vermoedelijk schutter G. zei niets over een mogelijke derde man. “Ik beroep me op mijn zwijgrecht,” zei hij.

G. heeft aangegeven dat hij op geen enkele beschuldigingen wil reageren. “Nee, ik wil niks zeggen, meneer,” zei hij tegen de rechter. Kamil E. ontkende wel nogmaals dat hij schuld heeft aan de moord. “Ik heb niemand vermoord. Ik was alleen maar de chauffeur.” Kamil E. zegt ook dat hij geen geld heeft ontvangen. “Alleen 100 euro voor brandstof en eten op die dag.” Hij zou alleen maar iemand van Rotterdam naar Amsterdam brengen. “Dat was mijn rol. Wat de gevonden telefoon betreft, de berichten zijn niet door mij geschreven.”


Bij aanvang van de zitting waarschuwde de voorzitter dat het proces schokkend kan zijn voor de aanwezigen, met name de nabestaanden van De Vries, ook omdat er beeldmateriaal zal worden getoond. Zijn beide kinderen, zijn ex-vrouw en zijn partner wonen het proces bij. De Vries’ dochter Kelly verliet de zaal tijdelijk verlaten toen beelden van de aanslag op haar vader werden getoond in de rechtszaal.

Vandaag, dinsdag, bespreekt de rechtbank het dossier en komen nabestaanden van De Vries aan het woord komt het OM ook met de strafeisen. Op 15 juni, de tweede dag van het proces, staan onder meer de pleidooien van de advocaten van de verdachten op het programma.