PIET PAULUSMA een dag voor zijn dood: ’Over vier jaar komt er een Elfstedentocht (En willen jullie dan aan mij denken?)’

0

(Beeld: pietsweer.nl)

Piet Paulusma heeft op zijn sterfbed een laatste boodschap aan Nederland doorgegeven aan Jan Slagter. De Omroep MAX-baas moest in zijn naam de hele bevolking bedanken dat ze al die jaren naar zijn weerberichten hebben gekeken. Op zijn sterfbed kwam hij ook met een laatste weersvoorspelling! ’Over vier jaar, Jan, komt er een Elfstedentocht. En willen jullie dan aan mij denken?’ 


Omroep Max-baas Jan Slagter bezocht Paulusma een dag voor de weerman zondag stierf in het ziekenhuis in Leeuwarden. “Hij zag me, en een van de eerste dingen die hij me vroeg, was of ik een camera bij me had”, vertelde Jan Slagter dinsdagavond in de speciale uitzending van Tijd voor MAX over het leven van Piet Paulusman. “Hij zei: ’Jan, zou je aan de Nederlanders willen zeggen dat ik ontzettend blij ben dat ze altijd naar mij hebben gekeken. En ik wil ze daarvoor bedanken.’”

Jan Slageter vertelde ook dat Piet Paulusma het ’een eer’ om meer had gevonden om 25 jaar het weer te mogen voorspellen op radio en televisie. “Aan het einde van het gesprek zei hij ook: ’Over vier jaar, Jan, komt er een Elfstedentocht. En willen jullie dan aan mij denken?’ Ook dat was Piet. Het ging over veel dingen, maar ook vooral over zijn werk en het weer, en over wat hij heeft betekend voor Nederland.”


Slager vertelde ook dat de Friese weerman het afgelopen jaar het nieuws dat hij kanker had bewust stil had gehouden. “Hij dacht dat mensen het dan alleen maar over zijn ziekte zouden hebben. Dat mensen, als ze naar zijn weerbericht zouden kijken, zouden denken: oh, daar staat een zieke man. Dat wilde hij niet.” Voor zijn familie was dat volgens Slagter soms moeilijk, omdat zij er daardoor met niemand over konden praten.

In de uitzending kwamen ook de kinderen van Paulusma, zijn ex-vrouw Joke en tweelingbroer Lume aan het woord. Een aantal van die gesprekken was op verzoek van Paulusma al in november opgenomen.

Het publiek kan vrijdag in Harlingen afscheid nemen van de weerman. Het afscheid vindt tussen 12.00 en 17.00 uur plaats in het Entrepotgebouw in Harlingen. Bloemen zijn ‘zeer gewenst’ bij de afscheidsbijeenkomst voor het publiek van weerman Piet Paulusma liet  Jan Slagter weten namens de familie. Hij hield erg van kleurrijke bloemen, deze worden vrijdag erg gewaardeerd”, aldus Slagter. .

De uitvaart vindt een dag later plaats, in besloten kring. Paulusma overleed afgelopen zondag aan de gevolgen van kanker.