PIERRE KARTNER had ook zijn nare kantjes (hij bedreigde Ruud de Wild met de dood en Albert Verlinde met pak slaag)

0

De afgelopen dinsdag op 87-jarige leeftijd overleden Pierre Kartner had ook zijn nare kantjes. Bijna een leven lang voelde de man die meer dan 1600 liedjes schreef zich ondergewaardeerd. En tegen kritiek kon Kartner niet.

Maar zo heel gewoon voelt Kartner zich niet, volgens In 1987 schreef radiopresentator Roelof de Vries het boek Gedleede Smart – het levenslied van Nederland. “Hij is een heel haatdragende man. Voor het boek interviewde hij ook Pierre Kartner, die niet onder stoelen of banken stak dat hij zich een van Neerlands beste artiesten vond omdat hij honderden miljoenen platen had verkocht. “Ik was de Borsato, de Bauer van mijn tijd!,”kreeg auteur De Vries te horen. Dat hij slechts één pagina in het boek kreeg vond Kartner dan ook te weinig.”


Albert Verlinde maakte ook kennis met het nare kantje van Kartner als hij kritiek levert op het songfestivalliedje Ik ben verliefd (Sha-la-lie), geschreven door Kartner en gezongen door Sieneke. Kartner laat Verlinde weten hem op te zullen wachten na de uitzending. Bij Radiodj Ruud de Wild gaat Kartner nog verder. In december 2000 sturrt Kartner een kaart met daarop ‘Ruud de Wild, R.I.P.’ nadat Ruud over Kartner op de radio iets had gezegd wat Kartner niet beviel.

Als in in 2017 André van Duin op televisie een speciaal eerbetoon krijgt zegt een verongelijkte Kartner. “Ik voel mij bij leven vergeten door Hilversum.”


In Panorama vertelde Kartner dat dj Felix Meurders door zijn platen heen zat te boeren en ze vervolgens voor de microfoon doormidden brak. Kartner: “Toen werd ik zó kwaad, dat ik ‘m opbelde en zei: Als jij nog één keer wat over mij durft te zeggen, dan pak ik je, kleed ik je uit, scheer ik je hoofd- en schaamhaar eraf en zet ik je op de Dam – maar niet voordat ik een fotograaf van De Telegraaf heb gewaarschuwd. Ja, dan ben ik een felle hoor! Als je mij op die manier belazert en beledigt, dan ga je eraan! Dan kom ik even langs, met een paar jongens van het kamp. Je mag gerust zeggen dat je niet van m’n liedjes houdt, maar vuiligheden worden er niet over mij verteld!”

Kartner zelf over zijn leven: “Ik heb vele artiesten van hits voorzien. Ik kan wel een liedje schrijven. Nationaal en internationaal. Daar ben ik vrij goed in. Nog steeds, vind ik zelf,” zegt hij tegen De Telegraaf. En: “Men ziet mij als de volkszanger, de volksschrijver. Ik ben misschien wel een beetje ondergewaardeerd.” Maar: “Toch kijk ik terug op een geweldig leven. Privé en als artiest. Ik ben Vader Abraham en daar ben ik trots op. Nou en of!”

Kartner heeft een gigantische, succesvolle carrière, zeker tot midden jaren 80. Het aantal liedjes dat hij schrijft en/of vertaalt: 1600 stuks. Tijdschrift Quote schat zijn vermogen in 2011 op rond de 14 miljoen euro. Bij zijn dood zou dat aangegroeid zijn tot 25 miljoen.