Peter R. de Vries in tranen bij RTL Boulevard: ‘Ik zal altijd naar de moordenaar van Petertje blijven zoeken’

0

Peter R. de Vries kon zijn emoties vanavond niet bedwingen toen hij vertelde over de moord op de 10-jarige Petertje Oort in 1982, zijn eerste moordzaak waar een kind bij betrokken was. Toen hij vertelde over een bezoek aan het graf van Petertje, kon De Vries zelfs zijn tranen niet meer bedwingen.

De zaak rond het 10-jarige Petertje uit Purmerend was zijn eerste kindermoordzaak. De toen jonge verslaggever kreeg in 1982 een brief van de ouders met de vraag om hulp. “Ik zag voor het eerst het leed en de radeloosheid als je een kind kwijt bent.”


Na het overlijden van Petertje’s moeder, Sientje Oort, op 13 november, kreeg Peter R. de Vries een tip over de zaak van haar zoon. “Ik heb meteen alles laten vallen en ben er meteen achteraan gegaan”, vertelde hij vanavond in RTL Boulevard.

De vader overleed al eerder en een van de zoons uit het gezin stapte uit het leven, omdat hij niet kon omgaan met de zaak. Een van de redenen waarom De Vries het graf van Petertje bezocht toen hij in de buurt was. “Toen ben ik naar zijn graf gegaan, heb ik een mooie plant gekocht…


“Ik vind het moeilijk”, zei hij terwijl de tranen in zijn ogen stonden. Waarop hij vertelde dat hij een kaartje had gekocht en bij de plant had  gedaan met de tekst: ‘Ik zal altijd naar de moordenaar blijven zoeken’. En altijd is ook altijd, dus die zaak verjaart voor mij ook niet. Als ik dus nu nog een tip krijg, dan ga ik daar weer op af.”

Petertje Oort (10)werd op een warme zomerdag in 1982 gevonden aan de Purmerringvaart. Een bestuurder van een motorjacht ontdekt het lichaam van het jong kind. De Purmerendse jongen vertrok de dag ervoor, zondag 15 augustus 1982, van de verjaardag van zijn neefje in de Wheermolense Boeierstraat om thuis in de Overwheerse Kolfstraat televisie te gaan kijken. Hij kwam nooit aan. Hij is door verdrinking om het leven gekomen, maar was waarschijnlijk al bewusteloos voordat hij in het water kwam.

Het leven van de familie Oort werd na 1982 van een tragedie. De ouders van Petertje kwamen in scheiding en de familie werd geconfronteerd met een hardnekkige roddel dat de toen 16-jarige broer Cor de moord op zijn geweten hebben. Uiteindelijk raakte Cor op het verkeerde pad en overleed in 2000 aan een overdosis slaappillen.

bronnen: rtlboulevard/Wesley Dekker voor RTV Purmerend

Share.