Peru levert JORAN VAN DER SLOOT uit aan VS

0

Peru gaat Joran van der Sloot tijdelijk aan de Verenigde Staten uitleveren. Joran is daar aangeklaagd voor afpersing van de familie van Natalee Holloway. De moeder van Natalee, Beth Holloway, kwam na het nieuws van de tijdelijke uitlevering met een verklaring. “We krijgen eindelijk gerechtigheid voor Natalee”, schrijft ze. “Het doorzettingsvermogen van zovelen zal iets opleveren.”

Een verdrag tussen Peru en de VS maakt het mogelijk dat een verdachte tijdelijk wordt uitgeleverd om terecht te staan in het andere land. Daarbij geldt wel dat de gevangene terug wordt gebracht na afloop van de gerechtelijke procedure. De advocaat van Van der Sloot zegt tegen persbureau AP dat hij van plan is de uitlevering aan te vechten.


Aanklagers in de VS willen Van der Sloot vervolgen omdat hij de nabestaanden 250.000 dollar had gevraagd in ruil voor informatie over de locatie het lichaam van Nathalie Holloway. Hij gaf later toe dat dat valse beloftes waren. Hij kan voor afpersing in de Verenigde Staten 25 jaar cel krijgen.

Die 18-jarige Amerikaanse student raakte in 2005 vermist op Aruba. Ze werd voor het laatst samen met Van der Sloot gezien bij het verlaten van een bar. Haar lichaam werd nooit gevonden en de Nederlander werd niet vervolgd.


Momenteel zit Van der Sloot in Peru een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor een andere zaak: de moord op de 21-jarige Peruaanse student Stephany Flores. Die moord gebeurde vijf jaar na de verdwijning van Holloway.