Overleden ex-vriend Barbie: negen jaar cel voor neerschieten snackbarmedewerker

0

De overleden ex-vriend van Samantha ‘Barbie’ de Jong, Gelmore van der Pluijm (30), ook de vader van haar zoontje Angelo, is in blijkt in 2016 veroordeeld te zijn tot een gevangenisstraf van negen jaar veroordeeld, onder meer voor een gewelddadige overval op broodjeszaak/cafetaria De Smulhoek in het Brabantse Sint Willebrord, eind augustus 2011. Daarbij werd een van de personeelsleden, Yousef Barakat, door Gelmore neergeschoten. De man overleefde de overval maar ternauwernood.

Er is nog geen duidelijkheid over de exacte doodsoorzaak van Gelmore van der Pluijm, die recent bij Samantha de Jong thuis overleed. Geruchten willen dat Gelmore een overdosis zou hebben genomen of zelfmoord zou hebben gepleegd.


Duidelijkheid is er inmiddels wel over zijn verleden. Gelmote werd vijf jaar geleden, in 2016 in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel, zo schrijft Story vandaag. Gelmore was, eind augustus 2011, betrokken bij een gewelddadige overval op broodjeszaak/cafetaria De Smulhoek in het Brabantse Sint Willebrord.

Het vonnis is duidelijk over de rol van de vader van Barbie’s derde kind, de afgelopen november geboren Angelo. ‘Bij die overval heeft de verdachte de man achter de kassa neergeschoten om hem vervolgens met zijn mededader ook nog ernstig te mishandelen – een laffe en gewetenloze daad. Van de overval zijn ook toevallig aanwezige bezoekers van de eetgelegenheid slachtoffer geworden. Zij werden onder bedreiging van een vuurwapen afgeperst. Bij een van hen werd het vuurwapen zelfs tegen het hoofd gezet. Vijf dagen eerder had de verdachte ook al iemand met de dood bedreigd, door met een geweer door het raam van de voordeur van die persoon te schieten. Verder heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan de diefstal van sieraden en een computer van de moeder van zijn stiefvader,’ zo valt te lezen in het vonnis in het bezit van het weekblad.


In hetzelfde vonnis valt ook te lezen dat het niet de eerste keer dat Gelmore was zich schuldig maakte aan strafbare feiten. ‘Volgens het hem betreffende uittreksel uit de justitiële documentatie is de verdachte eerder onherroepelijk veroordeeld voor vermogens- en geweldsdelicten. Uit dat uittreksel blijkt bovendien dat de verdachte de hiervoor omschreven overval en de bedreiging heeft gepleegd op een moment dat hij pas enkele weken op vrije voeten was.’

Bij de gewelddadige overval op broodjeszaak/cafetaria De Smulhoek, raakte medewerker Yousef Barakat (40) zwaargewond. ‘Ik ben bijna tien jaar geleden onder vuur genomen door Gelmore,’ vertelt Yousef aan Story. ‘Ik was met collega’s aan het werk en er zaten nog klanten binnen, toen er kort na middernacht twee mannen De Smulhoek binnenkwamen. Voor ik het wist werd ik door een van hen, Gelmore, onder vuur genomen.’