Oudste kinderen Ruinerwold stappen naar civiele rechter. ‘Gerrit Jan van D. is niet onschuldig’

0

Een nieuwe wending in het gezin van ’Ruinerwold-vader’ Gerrit Jan van D. Een van de jongere kinderen, die tot nog toe altijd achter hun vader hebben gestaan, heeft nu ook het gezin verlaten. En advocaat Corinne Jeekel wil namens de oudste vier kinderen in de Ruinerwold-zaak inmiddels een civiele procedure beginnen tegen hun vader.

Na de aftiteling van de laatste aflevering van de documentairereeks Kinderen van Ruinerwold verscheen gisterenavond een verklaring in beeld van een van de jongste kinderen. ’Vanmiddag liet een van de jongste kinderen weten: ’Ook in mijn ervaring heeft mijn vader te veel dingen gedaan die niet te rechtvaardigen zijn. Ik woon daarom sinds kort niet meer bij hem.’


Vader Van D. heeft negen kinderen, van wie er zes tien jaar lang in de boerderij in Ruinerwold hebben geleefd. Vijf van hen bleven tot nu toe achter hun vader staan, ook na de politie-inval in Ruinerwold.

Volgens de rechtbank is Gerrit-Jan van D. (68) sinds een zware hersenbloeding in 2016 niet meer in staat om de strekking van de vervolging tegen hem te begrijpen, laat staan om zich te verdedigen. Hij werd daarom niet verder vervolgd.


Advocaat Corinne Jeekel wil namens de oudste vier kinderen in de Ruinerwold-zaak een civiele procedure beginnen tegen hun vader, Gerrit Jan van D. Jeekel zei woensdagavond in het televisieprogramma Op1 dat Van D. eind volgende week een dagvaarding kan verwachten.

“Voor zover ik weet staat hij op dit moment niet onder curatele en dus is hij strikt genomen handelingsbekwaam”, aldus Jeekel. Ze benadrukt dat de oudste kinderen van het gezin van meet af aan gerechtigheid en erkenning hebben gewild. “Het kan gewoon niet dat dit zonder rechterlijk oordeel voorbij gaat.”

De vier oudste van zijn negen kinderen riepen de rechtbank tijdens de pro-forma zitting op 18 februari op hun vader wel te vervolgen. Zij werden seksueel misbruikt door Van D., kregen lijfstraffen en werden gegijzeld. Dat is volgens hen begonnen vanaf de geboorte van de oudste zoon in 1989 en duurde tot 14 oktober 2019, de dag van de inval in de boerderij.