Oud-voetbalster en Oranje-coach VERA PAUW: ‘Als jonge speelster ben ik verkracht door een prominente voetbalofficial’

0

Oud-bondscoach van de Oranjevrouwen en pionier van het vrouwenvoetbal Vera Pauw is als jonge voetbalster verkracht door een PROMINENTE voetbalfunctionaris. Later kwamen er twee aanrandingen door twee andere mannen bij. Ook zij waren actief binnen het Nederlandse voetbal.

In haar uitgebreide verklaring op Twitter schrijft de 59-jarige Pauw dat ze het misbruik 35 jaar lang verborgen heeft gehouden, maar nu is ze eindelijk klaar om ‘verder te gaan met haar leven en trots te zijn op wie ze is’. Ze weigert nog langer te zwijgen. Recentelijk heeft ze ook aangifte gedaan bij de politie. Ze deelt haar verhaal niet alleen op Twitter, maar vertelt vandaag ook in NRC open en gedurfd over de verkrachting.


In de krant zegt ze als 22-jarige jonge vrouw verliefd te zijn geworden op een ervaren coach. Hij was veertien jaar ouder en haar vriendinnen waarschuwden haar voor hem. Van gelijkwaardige seks was volgens Pauw geen sprake. Ze gaf aan dat ze niet wilde, maar daar had hij geen oren naar. Ze omschrijft het voorval als een traumatische gebeurtenis waar ze zich diep voor schaamt.

Wanneer de man later in dienst komt bij de KNVB ontstaat een onhoudbare situatie: hij maakt haar het leven zuur. Zo probeert hij haar te dwingen te stoppen als international en maakt hij haar zwart. Pauw zegt jarenlang haar mond te hebben gehouden tot ze het ‘niet meer trok’. Ze trok aan de bel bij de KNVB, maar de voetbalbond reageerde niet op haar meldingen over seksueel misbruik. Met haar interview en verklaring op Twitter komt een einde aan het zwijgen en de schaamte. ‘Dit is wie ik ben,’ schrijft ze. ‘Ik hoef me niet langer te verstoppen. Ik hoop dat ik weer kan leven in vrijheid.’


Hoogleraar sport en recht aan de VU Marjan Olfers stelt in een vertrouwelijk rapport van een extern onderzoeksbureau dat de KNVB op verzoek van Pauw heeft laten uitvoeren, dat de bond ‘onvoldoende alert’ heeft gereageerd op meldingen van Pauw over ‘seksueel misbruik’. “De fouten die in het rapport worden benoemd erkennen we en hadden haar niet mogen overkomen,” meldt de bond in een reactie. “In het persoonlijk contact met Vera hebben wij ervaren dat deze situatie helaas zeer veel impact op haar heeft en dat spijt ons.” De KNVB wil het rapport zo snel mogelijk met Pauw besproken, ‘ook met het oog op herstelbemiddeling’.