Oud-tv-presentatrice en oud-Kamerlid LEONIE SAZIAS (65) overleden

0

De voormalige tv-presentatrice en oud-Kamerlid voor 50PLUS Léonie Sazias (65) is overleden. Dat heeft erevoorzitter van 50PLUS Jan Nagel namens de familie aan het ANP laten weten. Sazias was al geruime tijd ziek.

Léonie Sazias bleef Kamerlid tot 2021, maar moest zich wel bijna acht maanden laten vervangen vanwege bij haar geconstateerde darmkanker. Om die reden stelde zij zich niet voor herverkiezing beschikbaar.
Bij haar afscheid werd Sazias toegesproken door toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib. “Van Veronicababe tot Binnenhoftijger. Het zou zomaar de titel van uw politieke memoires kunnen worden”, gaf Arib haar mee. Sazias had lange tijd Volksgezondheid in haar portefeuille. Ze focuste zich met name op de behandeling van kanker.


Sazias begon in 1980 als omroepster bij Veronica. Ook maakte ze programma’s bij andere omroepen zoals de AVRO, TROS en Omroep MAX. Sazias deed in 2006 haar intrede in de politiek met een eenpersoonsfractie in de Hilversumse gemeenteraad. In 2014 behaalde ze als lijsttrekker van Hart voor Hilversum zes zetels. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 werd ze op een tweede plek van de lijst 50PLUS geplaatst en met een opvallend groot aantal voorkeurstemmen (ruim 51.000) in de Tweede Kamer gekozen.