Oranje-international Quincy Promes wilde neef doodsteken! (voetballer bekent steekpartij in geheime telefoontaps)

0

Ex-Ajacied en en Oranje-international Quincy Promes (30) ontkende alle betrokkenheid bij de steekpartij na afloop van een familiefeestje in Abcoude waarbij zijn neef in zijn knie werd gestoken. Maar in meerdere, door de politie afgeluisterde telefoongesprekken met zijn familie heeft Promes de steekpartij bekend. Sterker nog: Promes wilde zijn neef zelfs doodsteken.

Promes, die nu inrusland onder contract staat, heeft altijd ontkend, maar in de transcriptie van de tapgesprekken die hij voerde met familieleden kort na de steekpartij valt te lezen dat de voetballer Promes zijn neef dood wilde steken. Dit blijkt uit het strafdossier dat is ingezien door Nieuwsuur. Het Openbaar Ministerie verdenkt Promes ervan dat hij op 25 juli 2020 na afloop van een familiefeestje in Abcoude zijn neef in zijn knie heeft gestoken. Hij wordt verdacht van ‘poging doodslag’ en zware mishandeling.


Uit het door Nieuwsuur ingeziene dossier blijkt dat Promes even na 01.00 uur ’s nachts met zijn vader belt en hem vraagt: “Waarom spring je voor die neef van je? Je hebt zijn leven gered.” Zijn vader: “Quincy, ik wil niet dat je in de problemen komt.” En dan zegt Promes: “Anders steek ik hem dood, dat begrijp je toch?”

Tien minuten belt Promes ook met zijn moeder en tante. In het gesprek met zijn moeder vertelt die dat de neef naar het ziekenhuis is overgebracht. Promes vraagt waar de neef is geraakt. “In zijn been”, antwoordt zijn moeder. Daarop zegt Promes: “Dan heeft-ie nog geluk.” In datzelfde gesprek stelt Promes: “Niemand gaat van ons pikken. (…) Hij is vrijpostig. Hij heeft het vandaag geweten. Ik kon het niet laten. Sorry tante, vergeef me.”


Later in de nacht belt Promes opnieuw met zijn vader, die hem vraagt: “Wat ging je dan weer binnendoen?” Promes antwoordt: “Ik had nog een appel met hem te schillen.” Zijn vader om utleg. Pormesws zegt dan: “Ja, oké, mijn loyaliteit is naar mijn tante: wie van haar pikt, maak ik af. Punt uit. Wie van jou pikt, maak ik af. Wie van mijn moeder pikt, maak ik af. Er zijn bepaalde mensen in de familie voor wie ik doodmaak. Punt uit. (…) Jullie hebben geluk dat ik niet meer met een vuurwapen loop want anders was die tori (ding, red.) nog lelijker gelopen.”

Volgens de advocaat van de neef, Yehudi Moszkowicz laten de door justitie opgenomen gesprekken niets aan de verbeelding over. “Het zijn bekentenissen van Promes zonder dat hij weet dat hij wordt opgenomen. Hij vertelt het aan zijn vader, zijn moeder en aan een tante. Hij is zelfs verontwaardigd dat zijn vader tussen hem en zijn neef is gesprongen.” De advocaat van Promes, Gerard Spong, wil tegen Nieuwsuur niet ingaan op de inhoud van het dossier.

Waarom de telefoon van Promes werd afgeluisterd wil het Openbaar Ministerie “nu niet op ingaan”. “Dat gaat voor 95 procent over wapens, drugs en liquidaties”, zegt Sven Brinkhoff, hoogleraar straf- en strafprocesrecht tegen Nieuwsuur. “Eigenlijk past deze strafzaak over de steekpartij niet in het beeld van wat het TCI normaal aan informatie ophaalt. Het is dus atypisch dat deze zaak begint met informatie van het TCI. Promes is op een of andere manier betrokken in een onderzoek naar georganiseerde criminaliteit. Hoe en wat zijn precieze rol is, dat weten we nog niet.”