Oppositie zegt vertrouwen op, CDA en D66 kritisch: Rutte: ik ga door als minister-president

0

De oppositie zegde het vertrouwen op in premier Rutte, regeringspartijen CDA en D66 waren uiterst kritisch, maar Rutte zegt: ‘ik ga door als minister-president’. De motie van afkeuring kreeg vannacht even na drie uur brede steun in de Tweede Kamer van zowel de coalitiepartijen D66, ChristenUnie en CDA als de voltallige oppositie. De motie van wantrouwen haalde het niet.

Daarmee is premier  Rutte is zwaar gehavend uit het debat over de ‘Omtzigtaffaire’ gekomen. Zijn gedroomde coalitiepartners D66 en CDA dienden een motie van afkeuring tegen hem in, de oppositie steunde ook de nog zwaardere motie van wantrouwen. Het maakt dat Rutte het zwaar zal krijgen een nieuw kabinet te vormen.


desndnaks gaat rutte een poging wagen. “Ja ik vind mezelf nog geloofwaardig”, zei Rutte na afloop tegen de pers. Hij wijst erop dat de zwaardere motie van wantrouwen niet is aangenomen. “Anders was ik meteen weg geweest.” Rutte vindt dat hij het vertrouwen verdient om door te gaan. “Vertrouwen is iets wat je iedere dag moet verdienen. Het is een werkwoord.”