Ophef over prins George (7): ‘Je kunt morgen maar beter dieper buigen als je je *** baan wilt houden’

0

In Engeland is ophef over de Netflix-serie TheCrown nu ook commotie ontstaan over de HBO-serie The Prince, over het leven van de 7-jarige prins George. In de serie maakt prins George diverse denigrerende opmerkingen. Zo schudt hij op zijn eerste schooldag de hand van de leraar en zegt dan “Je kunt morgen maar beter dieper buigen als je je *** baan wilt houden.”

De tekenfilmserie is een idee van Gary Janetti, die eerder succes had met onder meer Family Guy. Hij heeft ook de stem van prins George voor zijn rekening genomen. Orlando Bloom nam die van prins Harry voor zijn rekening en Sophie Turner die van prinses Charlotte. Het maken van de serie kostte dan ook ruim 5,5 miljoen euro.


In de serie maakt prins George, volgens een deel van de Britten, denigrerende opmerkingen. Zo schudt hij op zijn eerste schooldag de hand van de leraar en zegt dan “Je kunt morgen maar beter dieper buigen als je je *** baan wilt houden.” En over de huidige quarantaine: “Ik weet dat zelfisolatie moeilijk is en we zijn het allemaal zat om vast te zitten in dezelfde 775 kamers, of klein appartementje, het is anders voor iedereen.”

Die opmerkingen vallen niet overal goed. Critici vinden dat de schrijver een grens over is gegaan. ,,Bepaalde dingen zijn heilig, dit is moreel verwerpelijk”, aldus een producer uit de Disney-studio’s. TV-criticus Katherine Singh vindt dat ook: : Wat we over mensen zeggen, zelfs diegenen die onaanraakbaar lijken zoals de royals, kan een serieus en negatief effect hebben op mensen. De zevenjarige prins George is oud genoeg om dit mee te krijgen.”


Janetti zelf hoopt dat de prins het wat lichter opneemt. “Ik hoop dat hij het supergrappig vindt en erom kan lachen. En dat hij duidelijk ziet dat het allemaal goed bedoeld is.” HBO gaat de serie naar verwachting streamen vanaf januari.

De ophef over de HBO-serie The Prince volgt op die over de Netflix-serie The Crown. Oliver Dowden, de Britse minister van Cultuur, vindt dat Netflix moet waarschuwen dat het verhaal van The Crown fictief is. Maar streamingplatform Netflix gaat geen fictie-disclaimer toevoegen aan The Crown. Netflix vindt een waarschuwing onnodig omdat kijkers wel snappen dat The Crown weliswaar gebaseerd is op historische gebeurtenissen, maar dat de serie toch echt fictie is. “Daarom hebben we geen plannen om een disclaimer toe te voegen, en zien we daar ook geen noodzaak toe.”

Share.