Op 87-jarige leeftijd overleden PIERRE KARTNER laat dankzij SMURFEN 25 miljoen na

0

Pierre Kartner, oftewel Vader Abraham, de zanger van ‘T Kleine Café Aan De Haven en het Smurfenlied is afgelopen dinsdag op 87-jarige leeftijd overleden. Vrijdagochtend werd hij in alle stilte begraven. De familie van Pierre doet geen uitspraken over de doodsoorzaak. Het vermogen dat Pierre Kartner nalaat, wordt geschat op zo’n 25 miljoen euro. Het overgrote deel van zijn kapitaal vergaarde hij met de liedjes die hij schreef over de Smurfen. Wereldwijd werden er zo’n slordige vijftig miljoen Smurfen-albums verkocht.

Kartner, alias Vader Abraham, leefde de afgelopen twee jaar al volledig teruggetrokken. Hij trad niet meer op en verscheen niet meer in de publiciteit. In september zegde hij nog een optreden in België af.


Pierre Kartner werd in 1935 geboren in het Gelderse Elst, maar woonde vrijwel zijn hele leven in Breda. Zijn leven stond volledig in het teken van muziek. Hij was zanger, (voorheen) bassist, tekst- en muziekschrijver en producent. Zijn grootste hits scoorde hij met ‘Het Kleine Café Aan de Haven’ (1975) en ‘Het smurfenlied’ (1977).

‘Het Kleine Café’ werd meer dan 200 keer gecoverd door andere artiesten, met ‘Het Smurfenlied’ stond hij wereldwijd bovenaan in allerlei hitparades. Ook veel andere artiesten hadden succes met producties van Kartner, onder wie Corry Konings (met en zonder De Rekels), Jacques Herb, Ben Cramer en Mieke.