Ook Do slachtoffer van Jeroen Rietbergen: ‘Wat hij deed was echt niet oké’ (je zou kunnen zeggen dat Marco Borsato heel handtastelijk is’)

0

Zangeres Do (40) zegt dat ze door wel minstens zes mannen seksueel grensoverschrijdend heeft meegemaakt op de werkvloer. “Ik heb ooit met een producer gewerkt, toen ik echt jong was, nog minderjarig, die tegen mij zei: ‘Misschien moet je in je nakie gaan zingen, dan voel je het veel meer.” En ook zij is een slachtoffer van Jeroen Rietbergen, de inmiddels ex van Linda de Mol. Do die met Marco Borsato  het nummer ‘Voorbij’ opnam zegt over de zanger die beschuldigd wordt van grensoverschrjdend gedrag door een nu 22-jarige vrouw in de tijd dat zijn minderjarig was: ‘je zou kunnen zeggen dat Marco heel handtastelijk is’.

Zangeres Do (40) vertelt in een interview met NRC dat ook zij slachtoffer was van seksueel grensoverschrijdend gedrag van Jeroen van Rietbergen, de ex van Linda de Mol, die door Tim Hofman in BOOS werd ontmaskerd als een man die te ver ging bij veel vrouwen. “Wat hij deed was echt niet oké.”


Do huurde Rietbergen twee decennia geleden in als muzikant. “Twintig jaar geleden heeft hij dingen bij mij gedaan waarvan ik toen zei: ‘gast, je bent gewoon koekoek, dat doe je toch niet?’. Er was een andere machtsverhouding, want ik huurde hem in. Wat hij deed was echt niet oké, maar nadat ik hem erop had aangesproken heeft hij het nooit meer bij mij gedaan. Mijn collega’s wisten ervan, en als hij dan weer vieze praatjes had dan zeiden zij: ‘Gast, hou eens je bek joh, doe normaal’, dus ik voelde me gesterkt door mijn omgeving.”

Do vindt het vreemd dat de grote man achter The Voice zegt ‘Ik wist dit niet’. Do: Lieverd, je staat ernaast!”  “En je erkent niet dat er sprake is van een machtspositie. You of all people, zou dat moeten weten”, vertelt de zangeres. “Ik vind het frustrerend dat mannen in hoge posities zich niet realiseren hoe intimiderend dat is. En hoe schadelijk hun gedrag kan zijn.”


Do zegt ook dat ze door wel minstens zes mannen seksueel grensoverschrijdend heeft meegemaakt op de werkvloer. “Ik heb ooit met een producer gewerkt, toen ik echt jong was, nog minderjarig, die tegen mij zei: ‘Misschien moet je in je nakie gaan zingen, dan voel je het veel meer. Andere zangeressen doen dat ook’. Ik heb dat niet gedaan, gelukkig. Maar dat is toch gek? Hij was ook veel ouder.”

Do wil niet veel kwijt over de man met ze het nummer Voorbij opname, Marco Borsat. Ze zegt inde krant  dat ze het moeilijk vindt om uitspraken te doen over de beschuldigingen die hij kreeg, namelijk het aanranden van kinderen. Ze houdt het bij: “Los van de beschuldigingen zou je kunnen zeggen dat Marco heel handtastelijk is. Als ik intensief met hem had samengewerkt, dan had ik tegen hem gezegd dat-ie dat niet had moeten doen, want niet iedereen vindt het fijn en je geeft er een verkeerd signaal mee af.”