Ontsnapte DOUTZEN KROES aan misbruikmiljardair JEFFREY EPSTEIN?

0

Is ook Doutzen Kroes in haar tijd als model bij Victoria’s Secret niet ontsnapt aan de grijpgrage handen van pedomiljardair Jeffrey Epstein? De Friezin ondertekende drie jaar geleden, met tal van andere topmodellen, een petitie waarin ze Victoria’s Secret vroeg om meer bescherming tegen seksuele intimidatie. Maar werd Doutzen zelf ook slachtoffer? Feit is dat ook zij naakt staat in het 304 pagina’s tellende koffietafelboek van huisfotograaf van Victoriá Secert Greg Kadel, die nu in een nieuwe documentaire naast Epstein en Victoria’s Secret chief marketing officier Ed Razek wordt beschuldigt van seksueel wangedrag met de topmodellen en sommigen gedwongen zou hebben om naakt te poseren voor zijn boek.

Doutzen Kroes heeft tot nu toe altijd gezwegen over de jaren tussen 2005 en 2014 dat zij onder contract stond bij het toen nog beroemde lingeriemerk Victoria’s Secret. Maar liefst zeven keer was zij uitverkorene om als Angel mee te lopen in de wereldwijd uitgezonden jaarlijkse Victoria’s Secret Show. De eerste keer was in 2005. En vanaf 2008 zagen we haar, uitgezonderd in 2010 toen ze zwanger was van zoon Phyllon, terug op die beroemde catwalk.


Kroes moet dan ook welhaast geweten hebben wat zich allemaal achter de schermen bij het lingeriemerk afspeelde. Veel daarvan kon het daglicht niet verdragen blijkt uit de afgelopen weekend in de VS in première gegane documentaire Victoria’s Secret: Angels and Demons.

Zo blijkt dat Les Wexner, 56 jaar de hoogste baas bij Victoria’s Secret decennialang een van de beste vrienden was van de veroordeelde pedofiel Jeffrey Epstein, die in 2019 op 66-jarige leeftijd zelfmoord pleegde in een New Yorkse cel in afwachting van een nieuw proces wegens pedofilie en mensenhandel.
Epstein zou die vriendschap ook gebruikt hebben om modellen te lokken door zich in de jaren 90 te hebben voorgedaan als een Victoria’s Secret-model recruiters. En die beschuldiging in de nieuwe documentaire wordt niet voor eerst geuit. In 2019 beweerde model Alicia Arden dat Epstein haar in 1997 seksueel had misbruikt in een hotel in Santa Monica nadat hij haar daarheen had gelokt voor wat zij dacht dat een modellenauditie was.


Een ander, anoniem, model getuigde tijdens een hoorzitting in een federale rechtbank: “Ik had al mijn spaargeld opgebruikt om lingerie van Victoria’s Secret te kopen voor wat ik dacht dat mijn auditie zou zijn. Maar het draaide uit op iets wat meer weg had van een casting voor prostitutie. Ik had het gevoel dat ik in de hel was beland.”

Jeffrey Epstein pleegde zelfmoord in zijn cel

Volgens de documentaire verbrak hoogste baas Wexner, 84, de banden met Epstein in 2007, 18 maanden nadat hij voor de eerste keer was beschuldigd van pedofilie. Dat was twee jaar nadat Doutzen Kroes internationaal doorbrak als model voor Victoria’s Secret.

Of de wegen van Doutzen en Epstein elkaar ooit gekruist hebben weet alleen de Friezin, maar die zwijgt daarover. Geen enkel supermodel wil dat haar naam geassocieerd wordt met die van pedofiel Epstein.
Topbaas Wexner, die na 56 jaar in 2020 aftrad als CEO van L Brands, het bedrijf dat tot 2021 eigenaar was van Victoria’s Secret moet, zo blijkt uit Victoria’s Secret: Angels and Demons, wel bijna alles geweten van wat er allemaal achter de schermen gebeurde.

Bijvoorbeeld van het gedrag van zijn chief marketing officier Ed Razek. Bij castings vroeg Razek modellen die alleen een beha en ondergoed aanhadden soms om hun telefoonnummer. Andere vroeg hij bij hem op schoot te komen zitten. Andere modellen zeggen dat hij hen vroeg voor privé-etentjes. Tijdens een pasbeurt voor de show van 2018 werden de maten van het half Nederlandse supermodel Bella Hadid opgemeten. Razek bekeek het allemaal en zei ‘laat de slipjes maar achterwege’ en vroeg zich hardop af of de wereldwijde tv-zenders het zouden toestaan dat Hadid ‘op de catwalk zou lopen met zulke perfecte tietjes’. Tijdens dezelfde pasbeurt plaatste Razek zijn hand op het met ondergoed bedekte kruis van een ander model.Razek, 73, nam ontslag in 2019, maar ontkende alle beweringen die tegen hem werden gedaan en vertelde de documentairemakers dat hij ‘deze krankzinnige beschuldigingen niet waardig genoeg vond om op te reageren’.

En dan was er ook nog Razeks vriend Russell James, een van de favoriete fotografen van Victoria’s Secret die 10.000 dollars per dag betaald kreeg. Aan het eind van fotosessies met modellen vroeg James doorgaans of ze nog even naakt wilden poseren voor zijn boeken en portretreeksen. De naaktfotosessies stonden los van de contracten die de modellen hadden met Victoria’s Secret. Ze kregen dan ook niet betaald voor het extra werk. In die wereld “gebruikt iedereen hun invloed om iets gedaan te krijgen”, zegt model Alyssa Miller, het model. “Bij Russell was dat meisjes naakt laten poseren voor zijn boeken en portretreeksen.”

Hoe Russell aan zijn blootfoto’s kwam vertelde Alison Nix, een 22-jarig model dat af en toe voor Victoria’s Secret gewerkt had. Ze werd in uitgenodigd op het privé-eiland van Richard Branson in de Caraïbische Zeevoor een evenement waarbij geld opgehaald werd voor liefdadigheidsorganisatie van Branson, de baas van Virgin Group. Het evenement, georganiseerd door Branson en fotograaf Russell James, werd live gestreamd en pakte uit met “sommigen van de meest adembenemende supermodellen ter wereld”.

Nix zegt dat haar agent haar verteld had dat als ze wilde deelnemen aan het volledig kosteloze reisje, ze ook naaktfoto’s op het strand moest laten nemen door James. Ze stemde in. “Als Russell je ziet zitten kun je ook voor Victoria’s Secret gaan werken”.

Nix zegt dat zij en andere modellen op Bransons eiland rijkelijk van alcohol voorzien werden en aangemoedigd zich onder de mannen te mengen, onder wie ook Branson. “We werden naar het eiland gebracht, en al die rijke mannen flirtten met ons.” Nix zegt dat de modellen onderling zich afvroegen zijn wij hier als chique hoeren of voor de liefdadigheid?

Twee op het eiland genomen foto’s van Nix, één met de borsten verduisterd maar met haar blote billen duidelijk zichtbaar haalden het sjeike fotoboek Angels. Nix kreeg daarna nooit meer werk van Victoria’s Secret aangeboden. “Eerlijk gezegd had ik weinig verwachtingen na het reisje”, zegt ze. “Ik had wel door dat ik niet geschikt was voor het merk.”

James RusselI publiceerde het 304 pagina’s dikke boek, Angels, in 2014. Naast Nix, Kendall Jenner, Gisele Bundchen, Rihanna, Candice Swanepoel, Lily Aldridge en Adriana Lima stond ook Doutzen Kroes er naakt in. En blijkbaar niet tegen haar zin. Op een foto die ze op haar Instagram-account deelde is het supermodel te zien liggend op een witte kleed met helemaal niets aan terwijl ze haar hoofd in haar handen laat rusten en verleidelijk naar de camera kijkt. Ze schrijft bij de zwart-witfoto: ‘Deze geweldige foto van Russel James (@nomadrj) staat in het boek ‘Angels by Russel James’ dat binnenkort uitkomt’. Goedkoop was het koffietafelboek niet. James bood op zijn website twee versies van het boek aan voor respectievelijk 1.800 en 3.600 dollar.

“Dit boek biedt een ongeziene en persoonlijke blik op sommige van de meest intieme portretsessies van James”, valt op de cover van het boek te lezen. De tekst op de achterflap vermeldt ook dat James veel van de vrouwen leerde kennen tijdens de vijftien jaar dat hij voor Victoria’s Secret werkte. “De lezer wordt meegenomen op een voyeuristische reis door de wereld van subtiele provocatie.” Of die reis door alle modellen uit vrije wil gemaakt werd vermeldt het boek niet.