Ongenode bruidsfotograaf Ferry de Kok zet complete ‘corona trouwalbum’ minister Grapperhaus online

0

“Foto’s huwelijk Grapperhaus online, incl de foto’s dat Grapperhaus al viel voor het huwelijk”, schrijft fotograaf Ferry de Kok, de man die de minister van Justitie en Justitie bijna ten val bracht met zijn bruidsreportage van het huwelijk tussen Ferd Grapperhaus en zijn Liesbeth, op zijn facebookpagina. Uit de meer dan 100 online gezette foto’s blijkt andermaal dat de minister op zijn trouwdag niet veel op had met de 1.5-maatregel. Foto’s waarop ook te zien is dat Grapperhaus vallend zijn huwelijk in ging…

 


“Ik heb nog honderden foto’s liggen, er komen nog wel een paar naar buiten.” Op die foto’s zijn ook dingen te zien die nog niet naar buiten zijn gekomen, vertelde fotograaf Ferry de Kok. “Wel allemaal een beetje in dezelfde trant als de vorige foto’s.”

De fotograaf houdt woord en heeft de zijn complete reportage van het huwelijk van de minister en de Elsevier-journaliste nu online gezet. De Kok ging de laatste zaterdag van augustus naar de huwelijksvoltrekking in Bloemendaal om, weliswaar ongevraagd, foto’s van Grapperhaus en zijn vrouw te maken. “Toen zag ik opeens de hele groep naar buiten komen. Ik zag aanwezigen op schouders slaan, handjes geven: dat moest ik vastleggen. Ze stonden de hele tijd bij elkaar, het was niet maar één momentje. Ook op het terras bij het afgehuurde restaurant stonden ze de hele tijd bij elkaar. Als je de foto’s ziet, denk je niet dat het coronatijd is.”


Minister Grapperhaus raakte in opspraak door beelden van de fotograaf die weekblad Privé plaatste van zijn bruiloft. De beelden leidden ook  tot een storm aan kritiek, onder meer in de Tweede Kamer. Een motie van afkeuring haalde het net niet. De CDA-minister bood meermaals zijn excuses aan voor het overtreden van de coronaregels.

De minister en zijn vrouw maakten beiden een donatie van 390 euro over aan het Rode Kruis, als boetedoening. Een boete van het Openbaar Ministerie bleef toen uit, maar daar kwam vrijdag 18 september verandering in toen Grapperhaus van Justitie en Veiligheid alsnog een boete kreeg voor het schenden van de coronaregels op zijn bruiloft. De boete bedraagt 390 euro.

“Het OM vindt dat met het opleggen van de geldboete de geloofwaardigheid van de handhaving van de coronaregels, waarvan de minister van Justitie en Veiligheid het boegbeeld is, gediend is”, meldde het  persbericht.

Alleen de minister kreeg die boete, zijn vrouw niet. Dat is omdat Grapperhaus een “bijzondere positie” inneemt als boegbeeld van het ministerie, legde een woordvoerder van het OM uit. Het besluit om de bewindsman te beboeten, liet volgens het OM relatief lang op zich wachten vanwege zijn positie. “Het is geen dagelijkse kost om aan ministers boetes op te leggen.” Volgens justitie is er nu een “zorgvuldige afweging” gemaakt.

Grapperhaus zei het besluit van het OM te respecteren en de boete te betalen. “Als het OM zegt dat er regels zijn overtreden en dat ik daarom een boete moet betalen, dan is dat zo.”