Omroepbazen moeten salarissen inleveren, presentatoren blijven weer buiten schot

0

De salarissen van de omroepbazen bij de publieke omroep moeten vanaf 2021 verder omlaag. Bij de kleinere omroepen, waaronder PowNed, gaan die bazen tot tot twintig procent van hun salaris  inleveren. Maar bijvoorbeeld ook Jan Slager krijgt een klein beetje minder. Opvallend: de vaak megahoge salarissen van de presentatoren blijven buiten schot bij de nieuwe bezuinigingsronde.

Op dit moment geldt nog bij de NPO  de zogeheten WNT-norm, waarbij de salarissen voor 2019 niet meer mogen bedragen dan 201.000 euro was vastgesteld. Maar uit een aanpassing van de regeling die op 1 januari moet ingaan wordt duidelijk dat de broekriem bij vrijwel alle omroepen wordt aangehaald, Dat is de inzet van het kabinet, zo blijkt uit een uitgewerkt voorstel in handen van De Telegraaf.


De bestuurders van PowNed en WNL kunnen straks nog hoogstens 148.000 euro verdienen. WNL-directeur Bert Huisjes zou zeventien procent moeten inleveren. PowNed-directeur Dominique Weesie gaat er zelfs 21,4 procent op achteruit. Tot 2017 zat zowel Weesie als sterpresentator Rutger Castricum van PowNed boven de WNT-norm wat zorgde voor de nodige irritatie in politiek Den Haag.

Voor de verlaagde salarisplafonds heeft minister Slob zo blijkt uit het rapport, de omroepen in vier categorieën in: de kleintjes, met behalve WNL en PowNed ook Human en de meeste regionale omroepen, en de iets grotere regiospelers als Omroep Brabant, Gelderland en RTV NH, en de grotere, zoals de EO, Omroep MAX, de NOS en de VPRO. Straks geldt: hoe kleiner de omroep, hoe lager het salarisplafond.


Alleen voor deomroepbazen van fusie-omroepen BnnVara, AvroTros en Kro-Ncrv blijft het oude maximum gelden, Zelfs de bazen van Omroep MAX (Jan Slagter) en de NOS (Gerard Timmer) moeten inleveren. Ten opzichte van 2018 gaat het in hun geval echter allebei om minder dan duizend euro.

het voorstel zal o bijval kunnen rekenen in de Tweede Kamer, maar kamerlid Peter Kwint zegt nu al in De Telegraaf: “Maar de grote vraag blijft: wat doen we nu met de presentatoren en hun bedrijfjes? De afspraak was dat Slob dat na jaren zou aanpakken.” De regeling van Slob gaat echter alleen over bestuurders.