Omroep Max-baas JAN SLAGTER laat laatste wens PIET PAULUSMA niet in vervulling gaan

0

Duizenden mensen uit heel Nederland hebben vrijdagmiddag in Harlingen afscheid genomen van Piet Paulusma. Vandaag is in besloten kring de uitvaart van de iconische weerman die op zijn sterfbed van Omroep Max-baas Jan Slagter nog te horen dat zijn laatste wens niet in vervulling zou gaan…

Piet Paulusma had als laatste wens dat zijn oudste dochter Martsje hem na zijn overlijden zou opvolgen als weervrouw bij Omroep Max. toen Piet, na 23 jaar SBS, op 1 januari 2020 bij bij Omroep MAX aan de slag ging als weerman had hij in zijn contract laten opnemen dat mocht Piet om wat voor reden dan ook de presentatie van het weer niet op zich kunnen nemen, dochter Martsje zijn vaste vervanger zou zijn. “Als ik er niet ben, komt Martsje mij vervangen”, vertelde Piet destijds over zijn dochter. “Zo simpel is het, dat hebben we wel afgesproken.”


Martsje ging voor haar vader als locatieplanner werken toen zij na haar studie Personeel & Arbeid geen werk kon vinden. ‘Ik vond het fantastisch om te doen. Het beviel zo goed, dat ik nooit meer ben weggegaan. Dat ik plotseling tijdens de ziekte van mijn vader (Paulusma had een verstopping van de dikke darm, waar hij aan geopereerd moest worden, red) vier jaar geleden ook voor de camera moest ‘optreden’, dat vond ik best eng. Nu ben ik er aangewend.’

Vader Piet was maar wat trots op Marstje die hij als zijn opvolgster zag. “Zij is daar gewoon ingegroeid en kon het zo overnemen toen de nood aan de man was en het om drie uur ’s middags duidelijk werd dat ik de uitzending die dag niet zou halen. Ja, ik ben daar heel trots op. Mensen op straat zeggen het ook: ‘Wat doet je dochter het goed!’”


Desondanks zal Piet Pualusma’s laatste grootste wens dat Martsje de presentatie van zijn weerpraatje bij Omroep Max van hem na zijn dood zou overnemen niet ingewilligd door Max-directeur Jan Slagter. Hij liet al direct na het overlijden van Piet Paulusma weten te stoppen met Piets weerbericht. “Er is maar één die dat doen kan, en dat was Piet Paulusma,” meent Slagter “Hij is in het harnas gestorven. Nu Piet er niet meer is, is er een tijdperk afgesloten.”

Paulusma overleed afgelopen zondag op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Vandaag zaterdag n is in besloten kring de uitvaart. In het Entrepotgebouw in de haven van Harlingen namen vrijdag rond de 6000 mensen afscheid van Paulusma. Aan de oproep van de familie van Paulusma om kleurrijke bloemen mee te nemen werd massaal gehoor aan gegeven. Niet alleen bij de kist maar ook bij de woning van de weerman werden bloemen neergelegd. Op sommige plekken in Harlingen hing ook de vlag halfstok.

Ook de veerboot naar Terschelling, die vertrekt vanaf Harlingen, een laatste groet aan Paulusma. Als eerbetoon was de scheepshoorn te horen. Daarbij applaudisseerden de passagiers die op het dek stonden.