Om foute agrariërs te ontmaskeren…Yvon Jaspers stuurt privédetective af op haar haar boeren

0

Yvon Jaspers check haar boeren (Foto: KRO/NCRV)

Het programma Boer Zoekt Vrouw van Yvon Jaspers blijkt al jaren met privédetectives te werken om te voorkomen dat ze met de ’verkeerde’ boeren in zee gaan. Dat zegt Sander van Betten van K-2 Recherchebureau  die in opdracht van Jaspers en de KRO op pad ging om foute agrariërs te ontmaskeren.


’Ik heb voor Boer Zoekt Vrouw gewerkt’, bekende privédetective Sander van Betten van K-2 Recherchebureau rcent in Weekend. ’Ik moest de boeren natrekken. Stel dat een boer zijn ex-vriendin mishandeld heeft en er is een aangifte, dan komt die natuurlijk een keer boven water. Dat wil je als omroep niet. Ook willen ze geen boer met extreemrechtse sympathieën of foto’s waarop hij de Hitlergroet brengt. Of dat een boer een heel slechte naam heeft omdat hij agressief en drankzuchtig is. Naar dat soort dingen was ik op zoek. Ik heb wel een paar keer een negatief advies over een boer moeten geven. Om wie dat ging, kan ik uiteraard niet zeggen.’

Privé-detective Sander van Betten (Foto: screenshot RTV OOST)


Yvon Jaspers en de KRO-NCRV hangen, volgens de privédetective, het feit dat zij hun boeren ‘screenen’ voor ze mogelijk op tv mogen bepaald niet aan de grote klok. ‘Ik werkte op de achtergrond voor de redactie’, zegt Van Betten. ’Ik wilde graag op de aftiteling, maar dat wilden zij absoluut niet. Het mocht niet naar buiten komen dat ze de boeren checkten. Dat was nogal belangrijk voor ze. Terwijl ik bij Peter R. de Vries, voor wie ik ook werkte, wel gewoon op de aftiteling stond. Ze doen het nog steeds volgens mij. Je kan haast niet zonder. Je kunt je als maker van een goed bekeken programma als BoerZoekt Vrouw geen schandalen veroorloven.’

Sander vertelt in het weekblad ook hoe hij te werk ging. ‘Ik begon met een beetje rondbellen in de omgeving van zo’n boer. Dan ging ik z’n familie benaderen, soms uit naam van een ander. Ik zocht uit wat de directe omgeving was van zo iemand en daar ging ik dan net buiten zitten. Als hij een zus had, beide ik bijvoorbeeld de buren van die zus om te horen wat zij te vertellen hadden over die boer. Zo krijg je bruikbare informatie.”

Aan de samenwerking van zijn detectiebureau met Yvon Jaspers kwam een eind een eind door politie ingrijpen. ‘Dat kwam doordat de rijksrecherche op een gegeven moment bij mij op de stoep stond omdat ik politie-informatie gebruikt zou hebben. Daar ben ik vier jaar later van vrijgesproken, ook door getuigenis van Peter R. de Vries, maar in de tussentijd stopte Boer Zoekt Vrouw de samenwerking. Toen ik eindelijk was vrijgesproken Net ik dat aan Boer Zoekt Vrouw weten, maar toen zeiden ze dat ze al iemand anders hadden die mijn werk voor hen deed.’