OM eist gevangenisstraf van 3 jaar tegen rapper ALI B voor twee verkrachtingen en twee aanrandingen

0

het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van 3 jaar tegen Ali B voor twee verkrachtingen en twee aanrandingen in 2014 en 2018. Ali B hoorde de eis hoofdschuddend aan. Ali B krijgt in zijn laatste woord tegen de rechter: “U bent mijn laatste hoop op rechtvaardigheid. Ik hoop dat u zich niet laat meenemen door emoties. Ik ga bidden voor deze vrouwen. Ik hoop het dat we dit snel kunnen afsluiten. Mijn deur voor hen staat altijd open.”

De 42-jarige rapper wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen. De slachtoffers zijn Ellen ten Damme en zangeres Jill Helena, finalist van The Voice of Holland in 2013. Het derde slachtoffer deed aangifte van aanranding en verkrachting tijdens een schrijverskamp in Heiloo in augustus 2018.


Het OM vindt het wettig en overtuigend bewezen dat zangeres en actrice Ellen ten Damme is verkracht door rapper Ali B. Ook aanranding en verkrachting van Naomi door rapper Ali B is volgens het OM bewezen. Het OM zegt ook geen reden te hebben om te twijfelen aan de verklaringen van zangeres Jill Helena, die aangifte van aanranding deed tegen rapper Ali B. “Uit het dossier komt het beeld naar voren van een dominant en manipulatief persoon, die geen nee accepteert”, zei de aanklaagster in de rechtbank in Haarlem. “Er is geen enkele sprake van wroeging. Hij is alleen maar bezig met zijn eigen hachje te redden.

Volgens de officier van justitie laat deze zaak zien dat grensoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd, ook niet bij een bekende Nederlander. “Het loont om naar de politie te stappen.” De officier van justitie meent ook dat het gevaar voor herhaling niet is in te schatten, omdat Ali B niet heeft willen meewerken aan gesprekken met de Reclassering.


Na de strafeis van het OM houden later vandaag de advocaten van Ali B hun pleidooi. De rapper krijgt zelf het laatste woord. Eerder verklaarde Ali B dat “Het verhaal twee kanten heeft. Dit is de dag dat jullie voor het eerst mijn kant van het verhaal gaan horen.”

Na de strafeis stond Ali B direct de pers te woord. “Ik heb ongelooflijk veel zin in het pleidooi”, reageerde de rapper. “Ik voel me opgelucht. Ik richt me nu op de rechter. Zo mooi dat een rechter je kan beschermen tegen het OM dat op deze manier te werk gaat. Nederland is een mooi land, de rechtstaat is prachtig en moet voor altijd beschermd worden. Ik heb superveel vertrouwen in wat de uitkomst zal zijn.”

Volgens Ali’s advocaat Swier moet hij worden vrijgesproken van alle zedenfeiten. Ali B krijgt het laatste woord. Emotioneel tegen de rechter: “U bent mijn laatste hoop op rechtvaardigheid. Ik hoop dat u zich niet laat meenemen door emoties. Ik ga bidden voor deze vrouwen. Ik hoop het dat we dit snel kunnen afsluiten. Mijn deur voor hen staat altijd open.”

De rechtbank doet uitspraak op vrijdagmiddag 12 juli om één uur ’s middags.