OLCAY GULSEN: ‘Kaag bijvoorbeeld, zij zou echt premier kunnen worden. Die gaat over lijken’

0

Olcay Gulsen siert de cover van het nieuwste nummer van Opzij en in het bijbehorende interview vertelt ze bij de laatste verkiezingen op Sigrid Kaag van D’66 gestemd te hebben. Waarom? Omdat Kaag, volgens Olcay, over lijken gaat en over veel mannelijke eigenschappen beschikt.

Olcay Gulsen zegt in Opzij dat zij tien jaar geleden vrouwen veel onzekerder vond op hun werk. “Vrouwen hebben nu veel meer een stem, je ziet ze ook meer in topposities. Kaag bijvoorbeeld, zij zou echt premier kunnen worden. Die gaat over lijken. Ze beschikt ook over veel mannelijke eigenschappen die nodig zijn voor de top. Maar ze heeft ook nog een soort warmte in zich.”


Ze mag dan bij de laatste verkiezingen op Kaag hebben bestemd een Kaag-bewonderaar wil Olcay zich niet noemen. “Ik ben geen bewonderaar. Ik vind het te veel een lobbyist, een diplomaat. Als ik haar zou mogen adviseren, zou ik zeggen: doe meer vanuit je hart. Ze zit te veel in haar hoofd, is te bedacht. Ik moet eerlijk zeggen, ik heb wel op Kaag gestemd. Maar ik weet niet of ik weer op haar zou stemmen.

“Ik mis het Michelle Obama-effect. De nieuwe staatssecretaris Gunay Uslu triggert mij wel, in positieve zin. Ik merk dat ik interviews met haar bewust lees. Zij heeft niet dat koude, wat Kaag wel heeft. Als ik in de problemen zit, gaat Kaag me niet helpen. Je wilt bij politici toch denken: ik kan bij iemand terecht. We geloven niet meer in God en we geloven niet meer in de overheid. Het is best een enge periode. Sektes groeien weer. We hebben de neiging ergens in te willen geloven, wij mensen zijn toch kuddedieren. Het is tijd voor sterk leiderschap.”


Op de vraag van Opzij ‘Waarom is er nog geen type Michelle Obama opgestaan in Nederland volgens jou? zegt Olcay: “Als een vrouw over al die kwaliteiten beschikt, dan is ze topondernemer en beweegt ze zieh op bet wereldtoneel. Die gaat niet zon suf baantje in Den Haag aannemen, waar je alleen maar weggehoond wordt. Je wordt daar zelfs gestenigd door je eigen collega’s.”

Olcay gaan we in ieder geval nooit in de politiek zien? “Ik zou nóóit de politiek in gaan. Ik denk wel dat ik bet goed zou kunnen. Ik denk dat ik een voortvarendheid heb die zij niet hebben.”