Jos Brech verliest kort geding: documentaire over zaak Nicky Verstappen vanavond op tv

0


De rechtbank gaat de uitzending niet verbieden van de documentaire ’De zaak Nicky Verstappen: Achter de schermen bij het politieonderzoek’ die gepland staat voor uitzending op zondag- en maandagavond op RTL4. Jos B. probeerde via een kort geding die uitzendingen te voorkomen. Hij vindt dat hij ten onrechte als dader wordt neergezet, want hij is verdachte. Ook loopt de zaak namelijk nog in hoger beroep. De rechter wees zondagmiddag zijn verzoek af.

Jos Brech, de 58-jarige Limburger die tot 12 jaar cel veroordeeld is voor het misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen, probeerde de uitzending van een documentaire over de zaak op televisie tegen te houden. Maar de tweedelige documentaire is ‘gewoon’vanavond en maandagavond op televisie te zien nu de rechter geen reden ziet om de uitzending te verbieden.


Namens Jos Brecht had advocaat Aldi Van Koningsveld het spoed-kort geding aangespannen tegen documentairemaker No Pictures Please van Ewout Genemans en RTL. Genemans liep drie jaar lang mee met het rechercheteam.

Volgens de advocaat van Jos Brech is er nog geen onherroepelijk vonnis is in de zaak tegen hem. De advocate spreekt dan ook van “een onrechtmatig handelen” nu haar cliënt wordt gepresenteerd als dader terwijl er nog een hoger beroep komt. Daarmee is sprake van een inbreuk op de zogenoemde onschuldpresumptie, het beginsel dat bepaalt dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Bovendien meent de advocaat dat de documentaire een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer van B.


Als de rechter had ingestemd met een verbod, moest er als het aan raadsvrouw Van Koningsveld had gelegen een dwangsom van 250.000 euro per overtreding worden betaald, met een maximum van 1.000.000 euro. “Het belang bij het uitzenden van de documentaire weegt op geen enkele wijze op tegen het belang van eiser”, stelt de advocaat in de eis.

Peter R. de Vries, vertrouwenspersoon van de familie van Nicky Verstappen, dacht al niet dat de rechter over zou gaan tot een verbod. “Ik vind de reactie rijkelijk laat. En daarnaast vind ik dat RTL en No Pictures Please niet veel verweten kan worden. Zij hebben gebruik gemaakt van de faciliteiten die de overheid hen heeft geboden. Ze hebben geen overtreding gemaakt en ook geen misbruik van de situatie gemaakt”, verklaarde de misdaadverslaggever tegen RTL Boulevard.

Volgens De Vries is alles wat in de documentaire zit aangaande Jos Brech al bekend of uitgezonden. “Bijvoorbeeld als het gaat om de beelden van de arrestatie in Spanje. Ik kan mij niet voorstellen dat een rechter zegt dat de documentaire niet uitgezonden mag worden. Het zou neerkomen op een vorm van censuur als dat gebeurt.”

Share.