Nu scheiding met LEONTINE definitief is – Verliest MARCO BORSATO nu voor derde keer zijn miljoenen? (en nu ook zijn villa?)

0

Marco Borsato had grootse plannen in petto voor 2020, het jaar waarin hij zijn 30-jarig jubileum als artiest had willen vieren. Maar nu zit hij alleen thuis, getroffen door een burn-out na te denken over zijn definitief op de klippen gelopen huwelijk met zijn Leontine. 2020 lijkt een rampjaar voor de zanger te gaan worden. Bijna zeker ook financieel, want de kans is groot dat voor de derde keer in zijn carrière zijn miljoenen verliest! Het huis staat op beider naam, ze zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en ook Leontine moet verder met haar leven…

Leontine; de sten en toeverlaat van Marco (Foto: Frans van Zijst)


Marco Borsato (52) kan zich opnieuw schrap zetten, want nu de scheiding met Leontine (53) definitief is dreigt de zanger voor de derde keer in dertien jaar zijn miljoenen te gaan verliezen! Dat gebeurde voor de eerste keer in 2007 toen de fiscus er achter kwam dat de zanger een ongeoorloofde constructies via de Antillen gebruikte om belasting te besparen. Die ‘besparing’ leidde uiteindelijk tot een schikking  en een boete van twee miljoen!

Maar twee miljoen euro was peanuts voor Borsato in de tijd. In 2006 schatte zakenblad Quote het vermogen van Borsato al op €29 miljoen. In dat bedrag zat de geschatte waarde op dat moment van zijn aandeel in The Entertainment Group (TEG), waarvan Borsato tussen de 20% en 33% van de aandelen bezat. TEG dat Marco’s Symphonica in Rosso produceerde. Eerst met Borsato zelf, daarna met wereldsterren als Lionel Ritchie en Diana Ross. Borsato die met TEG ook manager is van Guus Meeuwis en Trijntje Oosterhuis.


TEG is een ongekende geldmachine waarop door investeerders in 2008 een bod van tachtig miljoen euro wordt gedaan. Een bod dat door grootaandeelhouder Borsato wordt afgeslagen. Een jaar later stopt  geldmachine TEG abrupt. Het bedrijf is failliet.

Op een persconferentie zegt Borsato: ‘90% van de opbrengsten van mijn live-optredens vloeiden rechtstreeks naar TEG’, die er aan toevoegde dat hij ook nog persoonlijk garant stond voor minstens €1,5 miljoen. ‘Ik kan niet zeggen waar ik financieel sta. Het geld van mijn live-optredens dat in TEG is gestoken, ben ik kwijt. Wat ik de afgelopen twintig jaar heb verdiend, is op zijn minst verdwenen. Er is waarschijnlijk nog een restschuld, ik weet niet hoe groot. Ik dacht na zeven platen financieel onafhankelijk te zijn, dat mijn pensioen was geregeld, en de toekomst van mijn kinderen was verzekerd. Dat is nu omgekeerd. Ik ben twintig jaar terug in de tijd geworpen.’

Zijn gezin had hij nog en zijn woning, maar verder had Marco niks meer. Het geld dat hij in TEG had zitten, was verdampt. “Ik ben verslagen, verdoofd, leeg en intens verdrietig’’, zei Borsato. Zes jaar na het TEG-debacle, in maart 2015, bleek dat Marco Borsato’s TEG 17 miljoen euro aan onbetaalde rekeningen achter had gelaten.

Het huis in Blaricum staat op hun beider naam

Inmiddels had Borsato zijn financiële zaakjes weer op orde. In 2013 was zijn eigen vermogen €7 miljoen en zat er in 2015 genoeg geld in kas om zijn bv Musica é een hypotheek te laten verstrekken aan Borsato persoonlijk van €3,6 miljoen voor de aankoop van een nieuwe villa in Blaricum, een villa ie in het Gooi bekend staat als ‘De Hoeve’. En het bleef crescendo gaan, want het balanstotaal van Musica é bv steeg in 2016 van €9 naar €9,6 miljoen.En nu, met de aangekondigde scheiding van zijn Leontine dreigt Marco opnieuw miljoenen kwijt te raken. Hij en Leontine zijn in 1998 in gemeenschap van goederen getrouwd, het huis in Blaricum staat dan ook op hun beider naam… Dat Leontine nu waarschijnlijk geld wil zien is ook niet zo verwonderlijk. Zij gaf bij haar huwelijk met Marco haar succesvolle carrière, ze is voormalig assistente van Rad van Fortuin, zo goed als op en nam de zorg voor het gezin op zich. De glamourvrouw Leontien sprak in interviews over altijd over hun liefde die wat voor crisis ook te boven zou komen.

Dat dacht Marco ook, die Leontine ‘met recht de steunpilaar van mijn bestaan‘, noemde. “Het faillissement van mijn bedrijf was de eerste serieuze relatietest die we doormaakten. Alles wat houvast bood, viel weg en ik was zowel financieel als menselijk alleen nog aan het overleven. Het heeft mij verrast dat zij altijd overeind is gebleven. Ik ben me er terdege van bewust dat ook Leontine en ik uit elkaar hadden kunnen groeien. Maar we weten dat niets of niemand ons ooit uit elkaar krijgt”, klonk het toen nog strijdbaar.

In 2015 keerden Marco en Leontine keerden in 2015 terug naar de plek waar zij in 1998 trouwden: Venetië (Foto Instagram Marco Borsato).

Maar in een interview met LINDA.magazine in 2017 bleken er voor de goede lezer toch scheurtjes in het huwelijk te zijn toen de vraag luide of hij en Leontine elkaar een slippertje zouden vergeven, antwoordde Borsato: “Ik denk dat onze relatie dat kan hebben.” De zanger zei ook regelmatig te worden blootgesteld aan verleidingen als gevolg van zijn beroemdheid. “Dat is voor niemand een geheim. Je zult dus altijd aan die verleidingen blootstaan. Of je daarmee kunt omgaan, heeft te maken met de vraag: hoe goed zit je relatie? Leontine en ik zijn samen sterk genoeg om zoiets te overwinnen.”

Pikant genoeg voegde Borsato er aan toe niet in monogamie te geloven. “Monogamie is volgens mij iets onnatuurlijks, maar het is nog iets anders om dat als gegeven te accepteren.” Niet vee later zei hij in de podcast van FunX-dj Fernando Halman: “Roem, vrouwen, geld en succes. Het kan soms een giftige cocktail zijn.”

Precies een jaar geleden, februari 2019, staken de eerste geruchten de kop op dat het huwelijk tussen Marco en Leontine in zwaar weer zou verkeren. Het verhaal wilde dat ze niet meer onder een dak sliepen. Een verhaal dat Borsato afdeed met “In elk huwelijk speelt wel iets.  Maar Leontine en ik hebben géén problemen. We zijn heel gelukkig.”

Iris Hond

Maar een half jaar later onthulde weekblad Privé dat Marco Leontine had bedrogen met pianiste Iris Hond. Borsato gaf op Instagram een korte verklaring. ‘Er is inderdaad sprake van een vriendschap geweest, die verder ging dan ik had voorzien. Deze situatie was echter van zeer korte duur. Leontine en ik zijn onszelf en elkaar in die tijd weliswaar soms even kwijt geweest, maar gelukkig zijn wij elkaar nooit echt verloren. Het besef hoeveel wij van elkaar houden en het kritisch naar onszelf blijven kijken heeft ons, na een huwelijk van inmiddels 22 jaar, sterker gemaakt dan ooit’, luidt het statement. De zanger stelde ook dat alles weer koek en ei is. In het Italiaans merkt hij op Instagram op per sempre e sempre, oftewel ‘voor altijd en altijd’.  Leontine meldt op datzelfde sociale medium ‘liefde hoeft niet perfect te zijn, zolang het maar echt is’.

2020 begint slechts voor Marco Borsato. Op 9 januari laat hij weten zijn agenda leeg te maken omdat hij naar eigen zeggen met een burn-out kampt.  “Wat ik doe is mijn lust en mijn leven maar ik merk nu dat ik er echt doorheen zit, dat de energie weg is en dat ik met een burn-out te maken heb”, stelde de artiest. “De impact van alles wat er de laatste jaren is gebeurd, heb ik toch niet in zijn geheel verwerkt. Ik heb langere tijd nodig om me weer helemaal op te laden voordat ik er weer vol voor kan gaan.”

Nog geen maand later is alles voorbij. De 53-jarige zanger en de 52-jarige presentatrice en actrice gaan na een huwelijk van bijna 22 jaar uit elkaar. Borsato die zijn vrouw drie maanden na de start van hun relatie al ten huwelijk vroeg. Ze trouwden op 22 mei 1998 in Venetië en kregen samen drie kinderen: zoons Luca (21) en Senna (18) en dochter Jada (17).

“Na een huwelijk van meer dan twintig jaar hebben we met pijn in onze harten besloten om uit elkaar te gaan”, schrijft Marco Borsato op Facebook. “We zijn dankbaar voor de mooie jaren die ons samen zijn gegeven.”