NOS turn-commentator Hans van Zetten wilde misbruik bondscoach van jonge meisjes in doofpot stoppen

0

Een groep oud-turnsters wil een rechtszaak aanspannen tegen NOS turn-commentator Hans van Zetten. De turncommentator, beroemd geworden door het commentaar (‘en hij staat’) bij het olympisch rekstokgoud van Epke Zonderland, heeft volgens een recent onderzoek een opmerkelijke rol in een onderzoek tegen Frank Louter, de bondscoach die al tien jaar wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag in de turnzaal. Van Zetten zou dat misbruik in de doofpot hebben willen stoppen.

Van Zetten deed verschillende dingen voor Pro Patria, de club van oud-bondscoach Frank Louter. Volgens het onderzoek van Helden schreef de commentator een brief en organiseerde hij een persconferentie om Louter in een positief licht te zetten.


Van Zetten zou geheime brieven hebben gestuurd, waarin hij zegt dat de misbruikte turnsters rancuneus zijn. Hij zou hebben geschreven: “Hoe kun je zwangere tienermoeders, webcamgirls en meiden zonder opleiding geloven?”

Het onderzoek van Helden Magazine, waarin deze informatie naar boven kwam, kwam hard aan bij de turnsters. Tegen oud-bondscoach Louter hebben ze al een rechtszaak aangespannen. Een rechtszaak tegen Van Zetten wordt serieus overwogen.


De woede van de turnsters is gewekt door de laatste publicatie in het blad Helden Magazine. Die ging over de beïnvloeding door de NOS-commentator van een onderzoek uit 2011 door de toenmalige voorzitter van de gymnastiekbond KNGU, Jos Geukers. Zonder aankondiging was die de trainingshal in Zoetermeer binnengetreden om turnsters te ondervragen.

Van Zetten, zo schrijft de Volkskrant, deed een tegenonderzoek onder turnsters die niet eerder in de publiciteit waren getreden. Hij hielp Pro Patria bij een persconferentie waar Geukers werd aangevallen en Louter geprezen en schreef een brief aan de KNGU die stilgehouden moest worden. Daarin werd de later opgestapte voorzitter fors aangevallen op slecht sportbestuur en ondermijning van het imago van de bond. Louters vakmanschap stond volgens ‘de turnstem van Nederland’ boven verdenking.

Het nieuwste artikel in Helden onder de kop ‘Turnvendetta’ is hard aangekomen bij de oud-turnsters, van wie Suzanne Harmes (34 en tegenwoordig maatschappelijk werker) het woord voert. Ze zegt in de krant: ‘Ik ben niet de aanvoerder hoor. Maar we zijn met een flinke groep van turnsters die bij Frank Louter hebben getraind. We zijn aan het uitzoeken welke juridische stappen we tegen hem kunnen nemen. Wij willen minimaal dat hem zijn trainerslicentie wordt afgenomen. Het is van de zotte dat hij, na alles wat er naar buiten is gekomen, nog in de zaal kan staan met jonge meiden.’

Frank Louter is heden ten dage trainer in Almelo. Hij heeft twee olympische kandidaten onder zijn hoede die wegens hun jonge leeftijd en schoolverplichtingen niet naar de centrale trainingen hoeven te komen.