Nooit meer met hem met bord op schoot voetbal kijken: TOM EGBERS met vervroegd pensioen

0

Keert Tom Egbers nog terug op het scherm voor hij op 18 januari 2025 zijn AOW-gerechtigde leeftijd bereikt? Of blijft het tot die tijd wel op zondagavond om 19.00 uur met het bord op schoot voor de tv voor het eredivisievoetbal, maar blijft de presentator met de gestylde warrige haardos buiten beeld? Egbers zelf is strijdlustig nu hij beschuldigd werd van vergaand grensoverschrijdend gedrag met een jonge stagiaire. “Na vier decennia bij het grofvuil gezet worden… Dat laat ik niet zomaar gebeuren,’’ maar zijn werkgever, de NOS, lijkt aan te sturen op zijn vervoegd pensioen.

Eigenlijk had Tom Egbers deze week door Wales moeten toeren, maar de opnames voor de nieuwe serie Toms Wales zijn uitgesteld. De zesdelige serie, een vervolg op Egbers succesvolle NTR-televisieprogramma’s over Engeland, Schotland en Ierland, zou komend najaar worden uitgezonden. Voor het eerste ook niet op een doordeweekse dag maar op het prestigieuze tijdslot voor reisprogramma’s op de zondagavond op NPO 2, dat normaal door VPRO of BNN/Vara gevuld wordt. Egbers zag het als een erkenning voor het succes van zijn programma. Maar de kans dat Toms Wales op de buis komt lijkt inmiddels kleiner dan ooit. Net zo min als de kans groot lijkt dat Nederland ooit nog op zondagavond om 19.00 uur met het bord op schoot Egbers Studio Sport Eredivisie zal zien presenteren.


De als de gentleman onder de sportjournalisten betitelde Tom Egbers viel midden maart keihard van zijn voetstuk na een publicatie in de Volkskrant over de werkcultuur op de sportredactie van de NOS, een lang verhaal waarin Egbers een bedenkelijke hoofdrol vertolkte. In het artikel vertelden tientallen (oud-) medewerkers over een werkcultuur waarin jarenlang grensoverschrijdend en intimiderend gedrag kon bestaan. Volgens die ex-collega’s maakte ook Tom Egbers zich hier schuldig aan door onder meer door in 2005 een affaire te beginnen met een jonge medewerker en haar stelselmatig te pesten en te intimideren nadat zijn echtgenote Janke Dekker achter Toms affaire was gekomen. Na de beëindiging van de relatie zou Egbers de jonge vrouw op de Studio Sport-redactie bijna twee jaar, tot haar vertrek, het leven onmogelijks gemaakt hebben door haar o.a. uit te maken voor ‘serpent’ en ‘as van het kwaad’.

Egbers verdween, vooralsnog tijdelijk, van de buis en van de redactie van het sportprogramma om thuis in zijn boerderij Huizen zijn zonden te overdenken. Al snel bleek dat Egbers zich niet zomaar aan de kant zou laten schuiven door zijn bazen van Studio Sport waar hij in 1984 als broekie zijn entree maakte. Zo vertelde hij tegen Khalid Kasem in Khalid & Sophie dat gedurende de 32 jaar dat hij nu een relatie met zijn vrouw Janke Dekker heeft er “duistere periodes” zijn geweest “waarin ik mij eenzaam en ongelukkig voelde” en hij “meerdere buitenechtelijke escapades” had “waarmee ik mijn gezin veel verdriet heb gedaan”. Ook vertelde Egbers dat hij hiervoor in therapie was geweest.


Egbers liet ook weten niet zonder slag of stoot het veld te ruimen op de sportredactie van de NOS waar hij nu bijna veertig jaar actief is. “Ik wil natuurlijk, bij een organisatie waar ik bijna veertig jaar het beste heb gegeven van wat ik heb, niet door de achterdeur sleazy af. Ik wil met opgeheven hoofd.’’ En ook: “We hebben mooie dingen gemaakt, er zijn onderweg dingen echt fout gegaan. Dat moeten we erkennen, dat moet niet meer gebeuren. Maar ik wil iedereen kunnen aankijken in de ogen. Na vier decennia bij het grofvuil gezet worden… Dat laat ik niet zomaar gebeuren.’’

Feit is dat Egbers op dit moment niet te zien is op tv. Dat ook de opnames voor Toms Wales geschrapt zijn mag worden gezien als een teken aan de wand dat zijn terugkeer niet erg hoog op de agenda van zijn NOS-bazen staat. Het besluit, genomen in maart, dat Egbers de komende maanden niet te zien op televisie mag volgens de directie van de NOS “in goed overleg met de presenator” genomen zijn “om de vragen te beantwoorden die de voorbije periode zijn ontstaan”, het lijkt inmiddels het begin van het einde van Toms tv-carrière in te luiden.

Iedere dag komt Egbers namelijk dichter bij zijn wettelijk pensioen dat officieel ingaat op 18 januari 2025, twee jaar en drie maanden nadat Egbers komende 18 oktober 65 jaar wordt. Mocht Egbers ooit terugkeren op tv dan zal dat zeker niet zijn voor het onderzoek naar de verziekte werksfeer op de redactie van NOS Sport is afgerond. En dat kan, zo blijkt uit de onderzoeken naar The Voice, dat pas na ruim vijftien maanden werd afgerond en het nog altijd niet, na anderhalf jaar, naar Marco Borsato lopende onderzoek.
Voor de NOS mag het nakende pensioen van Egbers misschien als een geschenk uit de hemel komen, de presentator zelf zal gruwen van een dergelijk afscheid door de AOW-zijdeur. Egbers, die nog nauwelijks buiten komt nu hij op non-actief is, wil eerherstel. Of zoals hij tegen Khalid zei: “Het is gêne, daar heb ik toch wel last van. Als je wordt afgeschilderd zoals ik word afgeschilderd… Ik hoop toch dat ik die man niet ben. Dat durf ik wel te verzekeren, Maar het is heel moeilijk om mensen onder de ogen te komen. Je weet wat mensen kunnen denken.”

Egbers, zo liet hij in 2016 in KRO Mikro Gids weten, had ook nog allerlei plannen voor na zijn pensionering. Het is nu zelfs de vraag of een deel van die plannen nog haalbaar zijn. ‘Ik wil nog een paar boeken schrijven. Ik wil graag documentaires maken. Ik zou het leuk vinden om met mijn zoon naar een voetbalwedstrijd te gaan in Ierland. Door die ouderwetsige taakopvatting heb ik ook wel dingen laten lopen, hè. Altijd op zondag weg. Dochter Amy heeft een eindvoorstelling van school, maar pappa moet mee met het Nederlands elftal. Dat is niet fijn.’

‘Als je wat ouder wordt denk je: dat had ik misschien toch beter anders kunnen doen. Mijn zoon is negentien en we zijn in ons leven vier keer samen naar een voetbalwedstrijd geweest. Vier keer!’ ‘Het heeft geen zin om daar spijt van te hebben, want je doet het omdat je denkt dat het moet. Maar als je ouder wordt, worden andere vragen belangrijk. Hoe kunnen we gelukkig worden? Waarom worden sommige mensen niet gelukkig? Waar kom ik vandaan? Waar kom ik uit voort?”