‘Nog twee vermeende slachtoffers MARCO BORSATO melden zich’

0

(Beeld: RTL)

Na een 22-jarige vrouw die zegt door Marco Borsato vanaf haar vijftiende jarenlang onzedelijk betast te zijn en de oproep van misdaadverslaggever John van den Heuvel (58), waarin hij slachtoffers die te maken hebben gehad met mogelijk seksueel overschrijdendgedrag door Marco Borsato (54) vroeg zich te melden, zijn nog twee meldingen van vrouwen binnengekomen over vermeend seksueel misbruik van de zanger.


Dat vertelde Mick van Wely (45), met wie Van den Heuvel het verhaal over Borsato publiceerde, dinsdagavond in de talkshow Beau. Volgens de misdaadjournalist gaat het om ’twee partijen die spreken namens de vermeende slachtoffers’. “We zullen met hen gaan praten. Ik ben benieuwd naar hun verhaal”, zei Van Wely.

De Telegraaf publiceerde dinsdag een verhaal over een vrouw van nu 22 jaar en maandag aangifte heeft gedaan van seksueel misbruik door Borsato. De zanger zou zich vanaf haar vijftiende jaar geregeld aan haar vergrepen hebben. Borsato zou het meisje onzedelijk hebben betast. De zanger en het meisje kenden elkaar via haar ouders, van wie de zanger een huisvriend zou zijn geweest. Na het overlijden van de vader van het vermeende slachtoffer wierp Borsato zich op als een soort pleegvader.


John riep na de publicatie van het verhaal via Instagram mensen die meer informatie hebben op zich bij hem te melden. “Aan het artikel is veel onderzoek voorafgegaan. Uit dat onderzoek blijkt ook dat meer meisjes en jonge vrouwen informatie hebben of aangifte overwegen”, schreef hij.

John van de Heuvel zegt al zeker een half jaar in contact te staan met het 22 jarige meisje en haar moeder. Bij RTL Boulevard vertelde de misdaadverslaggever dat de afspraken voor de aangifte al enige tijd geleden waren gepland. Er zou dus geen verband zijn met de actie van de zanger en zijn raadsman om aan het Openbaar Ministerie te vragen onderzoek te doen in de zaak van de beschuldigingen aan het adres van Borsato.

Van den Heuvel zegt ook dat er meer bewijs is dan alleen een verklaring van het slachtoffer. Er zou ondersteunend bewijs zijn in de vorm van een dagboek van het meisje. John van den Heuvel vindt dat politie en Justitie verder onderzoek moeten instellen op basis van de aangifte.

Gisteren, dinsdag, liet Marco via zijn advocaten van Knoops’ Advocaten weten kennis te hebben genomen van de aangifte. Hij meent dat het ‘goed’ is dat er een aangifte ligt. Die kan volgens hem worden meegenomen in het door hem aangevraagde onderzoek door het OM. De zanger ziet de uitkomst van dat onderzoek ‘met vertrouwen’ tegemoet. De advocaten laten weten het te houden bij de eerder gegeven reacties en verder niet te reageren.

Pijnlijk is ook het besluit van Marco Borsato om zich terug te trekken als ambassadeur van War Child. De organisatie gaf dinsdagmiddag een verklaring uit. De zanger zette zich met hart en ziel in voor de instelling. “War Child is door Marco Borsato vanmiddag op de hoogte gebracht dat hij terugtreedt als ambassadeur, omdat er aangifte tegen hem is gedaan vanwege onzedelijk gedrag. Bij War Child staat de veiligheid en waardigheid van de kinderen centraal. Al onze medewerkers, ambassadeurs, vrijwilligers en partners moeten zich aan een strikte gedragscode houden. Dag in, dag uit. De aangifte gaat niet over zijn werk voor War Child. In de jaren dat Marco Borsato ambassadeur is, heeft War Child geen klachten ontvangen over zijn omgang met kinderen of jongeren.”War Child vraagt mensen zich altijd te melden wanneer ze vermoeden dat een medewerker zich niet volgens de gedragscode gedraagt. Dat kan ook anoniem. Elke klacht wordt serieus genomen en wanneer nodig onderzocht.