Nog even bijkomen van Griekse vakantie? Openbare koninklijke agenda Willem-Alexander en Máxima na herfstvakantie nog leeg

0

Na de herfstvakantie in Zuid-Holland start vandaag het gewone leven weer, maar Willem-Alexander en Máxima lijken nog even weekje te gaan bijkomen van veelbesproken, uiteindelijk 34 uur durende, Griekse vakantie. Koning en koningin hebben voor komende week een maagdelijk witte agenda.

Voor de koning staat deze week alleen donderdag een videogesprek vanuit Huis ten Bosch met met vertegenwoordigers van de medische sector op Curaçao op het programma over de coronacrisis en de gezondheidszorg in dit deel van het Koninkrijk.


Dat de openbare agenda leeg is, wil overigens niet zeggen dat er geen werkbezoeken zijn gepland, maar die worden niet meer van tevoren aangekondigd om te voorkomen dat er drukte ontstaat op de plekken waar koning en koningin komen. Media zijn ook niet meer vrij om verslag te doen van de werkzaamheden, maar worden door de Rijksvoorlichtingsdienst geselecteerd en uitgenodigd.

De kans is groot dat koning Willem-Alexander bij zijn eerste optreden buiten de deur gevraagd zal worden naar afgebroken Griekse vakantie. De koning besloot om met zijn gezin aan het begin van de schoolvakantie, in weerwil van het regeringsadvies om vooral thuis te blijven, gewoon naar hun vakantievilla in Griekenland te vliegen.


Het leidde allemaal tot een nu al historische excuusvideo waarin de koning o.a. zei: “Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben. Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving. Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan”, aldus Willem-Alexander. Dat zijn oudste twee dochters Amalia en Alexia pas drie dagen later waren teruggekomen, liet hij onbesproken.