Nieuwe ellende voor SBS-ster Peter Gilles: gemeente wil af van zijn vakantiepark vanwege zooitje

0

Misschien had veelvuldig miljonair en eigenaar van de vakantieparken van zijn Oostappen-groep maar beter in de luwte kunnen blijven opereren. De nieuwe SBS-serie Massa is Kassa, met Gillis in de hoofdrol, maakt veel los. Zo werd al bekend dat Gillis onder het vergrootglas bij de FIOD ligt en nu dreigt ook nog sluiting van zijn Parelstrand-park omdat de gemeente de erfpacht niet wil verlengen omdat het er een zooitje zou zijn. Dat wordt overigens bevestigd door de bezoekers…

December vorig jaar werden de vaste vakantiegasten van Gilles, Massa is Kassa, park Parelstrand, net over de grens bij Eindhoven in het Belgische Lommel, per brief op de hoogte gebracht dat het asielcentrum op een deel van het terrein zou worden uitgebreid. In Lommel hebben nu zo’n 900 vluchtelingen een dak boven hun hoofd kregen.


Voor 18 euro, per persoon, per nacht werden gezinnen en families in stacaravans ondergebracht, op een apart deel van Gillis’ vakantiepark. Onderkomens die prima zijn om een paar dagen vakantie te vieren, maar absoluut niet geschikt voor permanente bewoning, vinden vaste vakantievierders op Parelstrand, zo vertelden ze tegen Quotenet. ‘Als het warm is rol je uit je snikhete caravan en in de winter bevriezen de leidingen,’ aldus een jaargast, die uit angst voor mogelijke represailles van Gillis anoniem wilde blijven.

Sinds december is de onvrede eigenlijk alleen maar groter geworden, zo schrijft de Vlaamse krant Het Nieuwsblad, die twee Nederlandse vakantiegasten sprak die liever anoniem wilden blijven. “We hebben hier allemaal geïnvesteerd in ons huisje en betalen een volledig jaar staangeld. Maar we krijgen daar in verhouding niet veel meer voor terug. Zowat de helft van het park is een asielcentrum geworden. Er zijn nauwelijks nog recreatiemogelijkheden. Het zwembad is dichtgegooid. We kunnen op het park zelfs nergens meer een brood halen, want het winkeltje richt zich alleen naar de asielzoekers. Ook de kantine is gesloten.”


Een dertigtal vakantiegasten zou zich inmiddels hebben verenigd om juridische stappen te zetten tegen de SBS-ster. “Ze wilden niet langer betalen voor hun verblijf. Maar ondertussen heeft een groot deel toch braafjes betaald. Als je niet met geld over de brug komt, riskeer je het park niet meer op te mogen en worden de nutsleidingen afgesloten. Zo zetten ze je onder druk. Zelf heb ik hier ook een huisje, maar met kinderen kom ik hier niet meer. Er is gewoon geen vakantiesfeer meer, geen animatieteam, niets. Ik kom hier al een aantal jaren. In het begin was het hier top, maar het park is helemaal aan het verpauperen.”

Lommels Wethouder van Toerisme en Juridische Zaken Karel Wieërs van Lommel kent de klachten en wil daar op nogal rigoureuze manier een eind maken. “In september 2021 loopt de erfpachtovereenkomst af en we willen die niet verlengen.” zegt hij in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. “We kennen de onvrede op het Parelstrand. We hebben Oostappen duidelijk laten weten dat we dit niet langer dulden. Oostappen zit met het Parelstrand voor de helft op stadsgronden, waarvan de erfpacht eind september volgend jaar afloopt. We hebben laten weten dat we die niet zullen verlengen. De vakantiegroep heeft dan alleen nog de andere helft in eigendom, het deel waar nu vooral het asielcentrum is gesitueerd. Maar ook de concessie voor het derde deel, het strand aan de zandput, vervalt sowieso in september volgend jaar.”

Wieërs verwacht wel een juridische procedure waarin het bedrijf van Massa is Kassa peter Gillis zich zal verzetten tegen wat zo ongeveer de sluiting van het Parelstrand betekent. “Oostappen stelt dat het tegen onze wil de erfpacht kan verlengen. We zullen alles inzetten om een einde te maken aan de huidige situatie. Zoals bekend werken we aan een masterplan dat dit hele gebied, met daarin ook jachthaven De Meerpaal, toeristisch wil opwaarderen. De huidige vakantiegasten met een vast verblijf weten ook dat ze op termijn zullen moeten vertrekken. Ze zijn geen grondeigenaars. Voor ons is onduidelijk hoeveel mensen daar nu echt wonen. Het gaat over tientallen, maar exacte cijfers krijgen we niet. We gaan geen mensen radicaal wegjagen, maar er zal een uitdoofscenario moeten uitgewerkt worden.() “Er is geen dialoog. Alles is gesloten door corona, zeggen ze. Maar deze situatie sleept al sinds december aan.”

En dan zijn  vier asielzoekers op Parelstrand vorige week ook nog besmet geraakt met het Covid-19-virus.

Share.